Stimuleren van de pens op jonge leeftijd

Problemen en uitval bij de lammeren zette geitenhouder Monique van Summeren ertoe aan op zoek te gaan naar een andere manier van voeren. Ze kwam in contact met Ben Mijten van Mijten Diervoeders uit het Belgische Bekkevoort, en samen ontwikkelden ze een product met veel structuur, Geit Optimum Start.

Opfok moet beter

Monique werd er al jaren mee geconfronteerd dat veel lammeren weinig brok eten naast melk en bij de afbouw van melk. Ze zag dat een aantal gespeende lammeren alleen maar stro aten. Wat volgde was een forse speendip. Het gebrek aan groei en gewichtstoename, samen met een verminderde weerstand zorgden voor veel problemen en uitval.

Met een team van gedreven specialisten ontwikkelt en produceert Mijten Diervoeders 100% natuurlijke diervoeders met focus op de behoefte van elk dier. Samen met Monique is Ben op zoek gegaan naar producten die veel structuur in het voer brengen en daarmee een positieve invloed hebben op de pensontwikkeling. Omdat de voeropname bij jonge lammeren veel aandacht vereist, was ook de smakelijkheid van het voer belangrijk. Na een aantal testen heeft Ben, in samenspraak met Monique, een formule ontwikkelt; Geit Optimum Start. Het is een granenmengsel dat zeer nauw aanleunt bij de natuurlijke behoefte en instincten van het dier zelf. De samenstelling bevat een grote hoeveelheid vezels afgestemd op de behoefte van de lammeren. Door het gebruik van goed gereinigde granen heeft het voer een aangename geur en is het zeer smakelijk.

Snelle opname

Monique startte de opfok van geitenlammeren dit jaar helemaal anders. Ze wilde het uitvalpercentage sterk verlagen door een totaalaanpak met meer vaccinaties, een beter management en het aanpassen van de startvoeding.

De geitenlammeren krijgen reeds op zeer jonge leeftijd, vanaf 2 weken, Geit Optimum Start, naast melk en water. Monique merkte onmiddellijk op dat de graanmengeling in een vroeg stadium goed opgenomen werd. Hierdoor wordt de voerovergang van enkel melk naar melk met vaste voeding probleemloos. Geit Optimum Start brengt structuur in de pens waardoor de penspapillen vergroten en de opnamecapaciteit van de darm vergroot. Hoe beter de pens ontwikkeld is, hoe minder problemen (zoals diarree en longontsteking) zich voordoen bij het spenen. Door een verbeterde weerstand op jonge leeftijd kunnen geiten beter doorgroeien. Het is niet nodig om aanvullend ruwvoer zoals hooi of stro te verstrekken.

Ik wil een grote fietsfabriek

Vanaf vier weken mengt Monique Geit Optimum Start met een opvolgvoer. Rond de speenperiode was de dagelijkse voeropname maar liefst 0,5 kg per lam. Monique blijft dit gemengd voederen tot de leeftijd van 6 maanden in een verhouding van 1/3 Geit Optimum Start en 2/3 opvolgvoer. “Ik wil de jeugdgroei optimaal benutten met goede voeding. Geit Optimum Start is mijn structuurbron,” vertelt Monique. Monique vergelijkt de vertering van geiten met een fietsfabriek. “In een kleine fietsfabriek kunnen in korte tijd veel fietsen gemaakt worden, maar dan raken de medewerkers snel overwerkt. Ik wil een grote fietsfabriek waar continu veel fietsen gemaakt worden met fitte medewerkers. Het verteringsstelsel van de geit moet namelijk continu grote hoeveelheden ruwvoer kunnen verwerken.

Daarvoor is een goed ontwikkelde pens met grote penspapillen nodig waarvoor Geit Optimum Start zorgt.” Het uitvalpercentage daalde deze opfokronde met meer dan de helft!

Volgens Monique ontwikkelt ook het gestel van de geiten beter. Voorheen werden de geiten wel zwaarder maar bleef het gestel achter. Met Geit Optimum Start worden de geiten groter, zwaarder en hebben ze een goed ontwikkeld skelet. Zo zijn ze klaar voor een toekomst als hoogproductieve duurzame melkgeit.

Pensontwikkeling geitenlammeren ervaringen Monique van Summeren
Loading
Loading