Varkens hebben best wat ruimte nodig. Een te kleine huisvesting zorgt voor agressie en slopingsgevaar. Maar uit wat bestaat nu het ideale verblijf? 


Weide

Een ruime, groene weide met grote zandbak om te wroeten, graven of een modderbad te nemen, is noodzakelijk. Varkens hebben dit nodig om af te koelen, als bescherming tegen de zon en het zit ook gewoon in hun natuur. Bovendien zorgt deze modderlaag ook voor bescherming tegen insecten en
parasieten. Zorg dat het modderbad niet te diep is, voldoende grip heeft aan de zijkanten voor een vlotte in- en uitgang en groot genoeg is om in te liggen én in te wroeten.

Ten slotte nog een schaduwplek, bijvoorbeeld onder een boom, een stevige afsluiting, schuurpalen (ontdek waarom bij “verzorging”) en enkele vierkante meter verharde ondergrond (bv. klinkers of beton) om de natuurlijke slijtage van de hoeven te bevorderen.

Tip
Verdeel de weide in verschillende delen zodat je hen regelmatig een nieuw stuk kan laten verkennen. Zo voorkom je dat de weide één grote modderpoel wordt en hebben ze steeds een groen plekje.

varken modder wroeten

Stalling

Voorzie een ruime stalling met voldoende stro. Deze moet hen in de winter warmhouden en in de zomer afkoelen. Varkens houden namelijk niet van hoge temperaturen. De ideale temperatuur is tussen 15 en 20 graden.

Varkens zullen over het algemeen een vast plekje kiezen om zich te ontlasten, meestal enkele meters verwijderd van de stal. Daarom is het niet nodig om het hok wekelijks volledig te ledigen, reinigen en ontsmetten. Maar als je het stro vervangt, kan je wel gebruik maken van Hippalgo Box-Free om de stal hygiënisch te behandelen voor je een nieuwe laag stro voorziet.

Hippalgo Box-Free, oorspronkelijk voor paardenstallen, is een natuurlijk poeder dat eenvoudig in gebruik is en tal van voordelen biedt, ook voor een varkensstal:
- voorkomt de ontwikkeling van bacteriën;
- reduceert de vrijmaking van ammoniak;
- heeft vocht-en geurabsorberende eigenschappen;
- dringt de ontwikkeling van vliegenlarven sterk terug;
- geen irritatie op huid en slijmvliezen

Image titleOok een varkensbestendige voertrog en watervoorzieningen zijn noodzakelijk. Dit wil zeggen in beton of heel stevig vastgemaakt.


Loading
Loading