Hoeveel weegt mijn paard?

Hoe is de bodyconditiescore van mijn paard?

Wanneer we het rantsoen van een paard gaan bekijken of beoordelen moeten we in eerste instantie iets weten over het gewicht van het betreffende paard. Het is ook handig om dit te weten voor de juiste dosering van geneesmiddelen en ontworming. Vermits echter niet iedereen een weegschaal voor paarden of een weegbrug voor handen heeft, is het gewicht vaak een onbekende factor.

Toch kunnen we deze aan de hand van onderstaande formule berekenen:

borstomtrek (in cm) x borstomtrek (in cm) x lengte (in cm)/ 11877 = ...
voorbeeld: 200 x 200 x 180 / 11877 = 606,21 kg

Zo bekomen we het lichaamsgewicht in kilogram.

Op onderstaande foto staat aangeduid waar de borstomtrek (rood) en de lengte (zwart) moet gemeten worden. Op enkele uitzonderingen na, gaan de meeste paarden het niet toelaten om met een metalen meetlint deze afmetingen op te nemen. Om deze reden is het aan te raden om een touw te nemen en dit achteraf naast het meetlint te houden.

Image title

Om de lengte te weten, meten we van de humeruskop (humerus = bovenarm) tot tuber ischii (= deel van het bekken). Dit is de zwarte lijn op de foto.

De borstomtrek, rode cirkel op foto, is de kleinst meetbare omtrek rond de rib, rug en buik van het paard.

Met deze formule weten we nu  het gewicht maar de voedingstoestand beoordelen doen we met behulp van de bodyconditiescore. Dit is een soort van scoresysteem dat aangeeft hoe vet of hoe mager een paard is. Er bestaan verschillende scoresystemen, sommige gaan van 1 tot 9, andere van   -2 tot +2 of van 1 tot 5. De basis is steeds hetzelfde. De laagste scores zijn voor paarden die te mager zijn en de hoge scores voor paarden die te dik zijn. We streven dus naar de gemiddelde waarde. Het scoren van bodyconditiescore gebeurt door op bepaalde plaatsen te voelen en kijken naar vetreserves. Deze typische plaatsen zijn de nekband, de schoft, achter de elleboog, op de ribben, de lendenen en boven bij de staartwortel. De vetafzetting op de ribben is een heel goede maat voor de conditie van het paard. Het paard is in goede conditie als je de ribben kan voelen maar niet kan zien. Moet je heel erg gaan duwen dan is je paard te dik. Het is ook belangrijk om aan deze typische plaatsen te gaan voelen om het verschil te bepalen tussen vet en spieren. Vet is zachter dan spieren. Onderstaande tabel is een voorbeeld van een bodyconditiescore waarbij we streven naar de kenmerken in het midden van de tabel.

Image title

Voor vrijblijvend (voedings)advies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice
Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title

Loading
Loading