Image title

Wanneer is je konijnen- of kippenren veilig voor roofdieren? 

Martens klimmen goed en vossen graven goed. Maar de allerkleinste, de wezel, geraakt door kleine spleetjes van slechts 3 cm. 
Marters zijn goede klimmers , vossen zijn goede gravers , roofvogels zijn dan weer snelle duikers, maar de allerkleinste zoogroofdieren, de wezels genaamd hebben slechts een spleetje van 3cm nodig om tot bij hun potentiele prooi te komen.  Al deze roofdieren zijn met uitsterven bedreigt geweest en dus ook jaren minder overlast bezorgt bij de mensheid. Door allerlei projecten is de populatie van deze dieren de laatste jaren weer erg toegenomen, doordat ze beschermd zijn en praktisch geen vijanden hebben komen ze weer terug dichter bij de mensheid te staan en ook hier hun prooi zoeken.
Ook roofvogels zie je stilaan meer en meer terugkeren, ze jagen op prooien zoals konijnen uiteraard, ze hebben klauwen met scherpe nagels, meestal 3 tenen vooruit en 1 teen achteruit, bij uilen is het 2 vooraan en 2 achteraan. Meestal vatten zij hun prooi in duikvlucht, dit is ook de reden waarom een konijn zich graag verschanst in een buis onder een hok of in een pijp, dit is niet alleen om koelte in de zomer op te zoeken maar ook om zich te beschermen, onzichtbaar te maken vanuit de lucht.  Dus het verblijf moet voorzien zijn van een dak in gaas of gesloten dak.
Vossen zijn gravers, ze graven pijpen onder de omheining door om bij hun prooi te kunnen komen, dus een gaas enkele centimeters diep in de grond stoppen is aan te raden, tenzij je een verharde ondergrond hebt natuurlijk.  Meestal wordt dit wel gedaan enkel met de gedachte dat konijnen zouden ontsnappen via een zelf gegraven pijp.

Mazen met een maximum van 2,5cm x 2,5 cm
Het kleinste roofdier, de wezel, is slechts 3,5 tot 5 cm groot en weegt ongeveer  vrouwtje weegt maar 35 gram, slechts het gewicht van een veldmuis. Ze nemen een konijn gewoon bij de keel, slurpen het bloed uit en zijn weer weg.  Om deze rovers buiten te houden neem je best een voli√®regaas van maximum 2.5 bij 2.5 cm maasgrootte. Meestal worden er hokken verkocht met mazen van 3 bij 6 hoog, daar marterachtige goede klimmers zijn hebben ze ook hier geen moeite mee om door te komen.

Meer vragen over het verblijf van een konijn? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.

Loading
Loading