Paardenvoer op wedstrijd

Welk voer is geschikt voor, tijdens en na een wedstrijd? 

Willen we onze paarden fris en in de juiste conditie krijgen voor een wedstrijd, is de voedingswijze van het paard een punt waar voldoende aandacht aan besteed moet worden. Dit geldt niet enkel op de dag van de wedstrijd zelf maar ook de dagen vooraf.

Een correcte voedingswijze tijdens de dag van de wedstrijd houdt rekening met het voertijdstip in functie van het transport en het voorkomen van een glucosedip tijdens het rijden. Het voerniveau is dus van belang maar ook zeker het tijdstip van het voeren als u uw paard zo fit mogelijk aan de wedstrijd wil laten starten. 

Tijdstip van voeren
Op de eerste plaats moet er voldoende tijd gelaten worden tussen het geven van krachtvoer en het rijden van het paard. Dit zowel op wedstrijd als op training. Net zoals mensen, werken ook paarden niet graag met een volle buik. Laat minstens 2 of beter 3 uren tussen het voeren en het rijden. Na het eten van het voer wordt dit verteerd en neemt het lichaam de verschillende voedingsstoffen op. Zetmeel en suikers worden verteerd tot glucose, die vervolgens in de bloedbaan worden opgenomen. Door het verhoogde glucosegehalte in het bloed wordt een hormoon “insuline” geproduceerd, dat ervoor zorgt dat glucose naar de spieren en naar de lever gaat. Het paard wordt nu van energie voorzien. Als de spieren dan ook nog specifiek arbeid moeten leveren, wordt er extra glucose naar de spieren getransporteerd. De glucose kan daar als extra energiebron dienen. Door de training zal de glucose of energie plots sneller worden verbruikt waardoor er een lage bloedsuikerwaarde of hypoglycemie ontstaat. Op dat ogenblik zal het paard loom en lui kunnen zijn. Dit fenomeen doet zich vooral bij het geven van krachtvoer voor, niet bij het geven van ruwvoer. Uw paard kan dus wel nog perfect hooi eten tot net voor het rijden.

Niveau van voeren
Ook het niveau van voeren speelt een belangrijke rol bij een goede voorbereiding voor een wedstrijd. Vaak geeft men gewoon dezelfde hoeveelheid krachtvoer, zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. Deze voedingswijze is dus niet aangepast aan het niveau van de arbeid.

De dagen voor de wedstrijd dient men de hoeveelheid krachtvoer langzaamaan op te bouwen tot u de maximale hoeveelheid krachtvoer bereikt op de ochtend van de wedstrijd. De juiste hoeveelheid en het soort krachtvoer is afhankelijk van het paard en de te leveren arbeid.

Na de wedstrijd moet de voedingswijze erop gericht zijn om een goede afvoer van de gevormde zuren te bekomen enerzijds en een herstel te bereiken van de zout- en vochtbalans (elektrolyten) anderzijds. Enkel zo zal het paard snel kunnen recupereren. Voor de eerste 2 tot 3 voederbeurten na de wedstrijd, kan Kruidenslobber worden gebuikt. De kruidenslobber zorgt ervoor dat allerlei afvalstoffen, die door de verbranding van energie en bij stress gevormd worden, uit het lichaam gezuiverd worden. Deze slobber bevat ook een verhoogd gehalte aan elektrolyten waardoor de paarden meer drinken en op natuurlijke wijze ontlast worden van de afvalstoffen. De kruidenslobber dient tijdens deze voederbeurten als vervanger van het normale krachtvoer, samen met een iets verhoogde hoeveelheid ruwvoer.

Vele eigenaars maken de fout om tijdens de voederbeurt na de wedstrijd een grotere hoeveelheid krachtvoer te geven. Dit helpt dus het herstel zeker niet. Vergeet ook steeds het belang van water niet. Een paard kan binnen een uur behoorlijk wat vocht verliezen, zeker bij zomerse temperaturen.
Een goed voederschema en rekening houden met transport- en wedstrijdtijden, geven de basis voor het behalen van goede scores op wedstrijd !

Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title


Loading
Loading