Magere paarden: wat kan u doen?
Paarden komen vaak na de zomer ‘mooi’ rond op stal om de winter te overbruggen. Na enkele weken stellen we vast dat ze vermageren, flanken vallen in en de ribben worden zichtbaar.Wat kan u hier precies aan doen? Om die vraag te antwoorden, is het belangrijk te weten wat de oorzaak is. De oorzaak en de oplossingen kunnen uiteenlopend zijn:
Oorzaken
- Te weinig of met een verkeerd product ontwormd
- Tandproblemen
- Ziekte
- Te weinig training of overtraining geeft magere paarden
- Spijsverteringsproblemen van het paard
- Minder goede vertering als gevolg van ouderdom
- Verkeerde of niet aangepaste voeding
Oplossingen
De eerste vier oorzaken zijn minder voorkomend, maar mogen niet over het hoofd gezien worden.
- Ontworm regelmatig met producten met een verschillend werkingspectrum. Afhankelijk van de infectiedruk is het aan te bevelen om 4 maal per jaar te ontwormen.
- Niet alleen wij als paardenliefhebber moeten regelmatig op controle bij de tandarts, maar ook onze paarden hun gebit moet jaarlijks nagekeken worden (zeker bij oudere paarden). Een slecht verzorgd gebit zal een kleinere opname van het (ruw)voeder meebrengen. De haken die geleidelijk op de maaltanden groeien, verhinderen de normale kauwbewegingen en zullen wondjes veroorzaken.
- Elke vorm van ziekte veroorzaakt tijdens het ziekteproces een afbraak van (spier)weefsel. Zowel een virale infectie, een ernstige wonde, kanker of een probleem aan een levensnoodzakelijk orgaan (lever, nieren) leidt tot een vermagering van het paard. Veel voorkomend zijn echter maagzweren bij paarden.
- Een lange en strenge winter maakt het soms onmogelijk om een trainingsschema aan te houden. Minder oefening leidt tot spierverlies. Het paard oogt dan te mager maar spieren kunnen snel weer opgebouwd worden bij het hernemen van het werk. Langdurige overtraining en stress kan de eetlust verminderen en gewichtsverlies veroorzaken. Pas dus het voederschema aan in functie van het te leveren werk.
- Het merendeel van de vermagerde paarden kampt echter met spijsverteringsproblemen, soms ook veroorzaakt door een niet-aangepaste voeding. Het rantsoen van een paard is in de winter totaal verschillend van dit van het voorjaar en de zomer.
Gras versus hooi
Niet alleen de samenstelling en de voedingswaarde verschillen enorm, maar ook de vertering. Gras is rijk aan eiwitten en energie maar arm aan structuur. Bovendien bevat het veel vocht en verteert het ook bijzonder makkelijk. Het vergt van de darmen weinig activiteit.
Hooi of voordroog bevat daarentegen veel structuur. Deze structuur dient eerst opgebroken te worden vooraleer de eiwitten (bouwstoffen) en de energie beschikbaar is voor het lichaam. U kan dit vergelijken met een blik wortelen bijvoorbeeld. U opent het blik eerst vooraleer u aan de wortelen kan. Wel, deze taak is weggelegd voor de bacteriën die in de dikke darm aanwezig zijn. Zij breken als het ware de structuur van het hooi of voordroog open zodat de voedingselementen verder verteerd kunnen worden. Helaas zijn deze bacteriën ten gevolge van de makkelijke verteerbaarheid van vers gras wat aan de luie kant geworden. Het vergt wat tijd en aanpassing vooraleer deze vertering weer op volle toeren draait.
Oplossingen
Voeder weinig hooi bij in de zomer of begin er tijdig mee. Daarnaast kan een minder goede werking van de spijsvertering opgelost worden met Opti-Form. Dit mengsel van gesneden kruidenhooi bevat levende gistbacteriën. Deze actieve gisten nemen deels de taak van de darmbacteriën over maar creëren tegelijkertijd een optimaal klimaat waarin dezelfde darmbacteriën ook kunnen ontwikkelen. Het paard zal hierdoor alle voedingsstoffen uit zijn voedsel beter verteren en opnemen. Resultaat? Een mooi “rond” paard. Meng elke voederbeurt 0,5 kg Opti-Form door het krachtvoer. Hierdoor gaat het paard ook meer kauwbewegingen maken en meer speeksel mengen met het voeder. Daarenboven zijn ze langer bezig met het opeten van het voeder waardoor ze zich in de stal minder snel vervelen.
Enkel mais, gerst, pulp, etc bijgeven zal het interne probleem niet oplossen. Integendeel, de maag en darmen kunnen overbelast worden door het vele extra voedsel dat nog steeds niet goed verteerd kan worden door de slechte werking. Hierbij ontstaat de kans op gaskolieken.
Zorg ook steeds dat je paard voldoende ruwvoeder krijgt. Hoe meer prikkeling of stimulatie van de darmen door het ruwvoeder, hoe meer het de opname van de voeding algemeen bevordert. Voor een gemiddeld volwassen paard is dit 6 à 8 kg hooi gespreid per dag.
Ouderdom en spijsvertering
Klik hier voor het uitgebreide artikel over voer voor oudere paarden.Aangepaste voeding
Sommige paarden hebben van nature uit meer energie nodig dan andere paarden. Houd hier rekening mee dat u uw paard voldoende energie levert via het krachtvoeder. Ook de arbeid, die het paard moet verrichten, heeft invloed op de hoeveelheden van zijn of haar rantsoen. Een gouden raad: stem paard, werk en voeding op mekaar af.
Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: