Voer voor oudere paarden
Oudere paarden hebben andere behoeften om op conditie blijven. Afhankelijk van onder andere ras en genetische aanleg verandert het lichaam van een paard vanaf ongeveer 18 jaar.- de stofwisseling wordt minder efficiënt
- verlies van spiermassa
- de functie van de nieren en lever vermindert
- de opname van onder andere eiwitten en vezels uit de voeding wordt minder
Om oudere paarden zo lang mogelijk fit, gezond en op gewicht te kunnen houden, zijn een aantal aspecten heel belangrijk.
Vermagering
Met name in de wintermaanden vermageren oudere paarde;, dit is het meest zichtbaar bij de flanken en de ribben. In de zomermaanden is doorgaans gras beschikbaar, dat door oudere paarden beter verteerbaar is dan hooi of kuilvoer. Naarmate het paard ouder wordt, neemt de behoefte aan ruwe celstof toe. Naast hooi of kuilvoer is Hippalgo Opti-Form een zeer effectief product om als ruwvoeder bij te geven vanwege de gesneden structuur, wat zeer makkelijk is voor de opname hiervan. ‘Proppen’ maken na het kauwen van hooi komt hierdoor niet meer voor. Bovendien stimuleren de gistbacteriën en de kruiden in Opti-form de darmflora en darmwerking. Opti-form zorgt voor een evenwichtige balans van darmbacteriën in de darmflora, wat resulteert in een goede opname van de voedingsstoffen vanuit de darm in de bloedbaan. Oudere paarden hebben ook eerder last van dunne mest. Dit is een indicatie van een verminderde spijsvertering. Door het toevoegen van Opti-form aan het rantsoen, veranderd de dunne mest naar vaste mestballen. Pas wanneer de vaste mestballen weer terug zichtbaar zijn kan weer groei ontstaan bij paarden. Optiform kan bij het krachtvoer verstrekt worden. Een goede wormpreventie is ook noodzakelijk om vermagering te voorkomen.
Gebit
Bij oudere paarden ontstaat slijtage aan tanden en kiezen. De conditie van het gebit heeft een grote invloed op de algehele conditie van het oudere paard. De tanden en kiezen zijn zeer belangrijk voor de vertering. Wanneer het voer niet goed gekauwd kan worden, zullen onverteerde stukken in de mest terecht komen.
Eiwitbehoefte
Oudere paarden hebben meer behoefte aan onder andere eiwitten, behalve bij oudere paarden met nierproblemen, dan zijn eiwitrijke producten niet aan te raden. Het verteerbaar ruw eiwit kan bepaald worden d.m.v een ruwvoer-analyse. Dit kan in veel gevallen belangrijk zijn om te weten, omdat een gemiddeld rantsoen van een paard voor ongeveer 90 % uit ruwvoer bestaat.
Stofwisseling
Omdat de stofwisseling van een ouder paard minder efficiënt wordt, is het belangrijk om eenvoudig-te-verteren voer te verstrekken. Hippalgo Senior Plus is speciaal zo ontwikkeld zodat zetmeel en andere voedingsstoffen eenvoudig te verteren zijn.
Bovendien bevat Senior Plus een laag suikergehalte en een hoger ruwe celstof gehalte. Senior Plus is aangevuld met vitaminen/mineralen en spoorelementen afgestemd op de behoefte van het oudere paard.
Senior Plus kan zoveel droog als nat gevoerd worden. Is de conditie van de tanden/ kiezen (redelijk) goed en kan het paard de muesli nog goed gekauwd krijgen, dan kan het droog verstrekt worden. Is de conditie van de tanden/kiezen minder goed en kan het paard de muesli niet goed meer gekauwd krijgen, dan kan het een half uur voor de voerbeurt aangelegd worden met ongeveer dezelfde hoeveelheid lauw of koud water tot een zachtere “slobber “.
Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van je paard, kan je steeds terecht bij onze voedingsadviesservice.
Blijf je graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf je onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: