Maagzweren: een frequente aandoening bij paarden
Onderzoek heeft aangetoond dat tot 60% van de recreatiepaarden een maagzweer of maagirritaties hebben. Deze aandoening komt nog meer voor bij paarden die een stressvol leven leiden zoals racepaarden, sportpaarden, … maar zelfs ook veulens blijken hier gevoelig voor te zijn. Daarom ontwikkelden we een supplement dat maagzweren aanpakt, namelijk Hippalgo Gastric Control.Symptomen die wijzen op een maagzweer zijn zeer gevarieerd en zeer uitgebreid waardoor een maagzweer vaak over het hoofd wordt gezien. Rugpijn, verminderde voorwaarts drang onder het zadel, geeuwen, slecht humeur, onrustig, chronische koliek, slechte eetlust, slechte vacht, afname lichaamsgewicht, veel gasproductie … tot zelfs hoefbevangenheid. Ook paarden die er in eerste instantie gezond uit zien, kunnen toch maagzweren hebben. Een leuk weetje is dat paarden niet geeuwen om het lichaam van meer zuurstof te voorzien omdat zij niet inademen bij het geeuwen.
Een maagzweer is een beschadiging van het weefsel in de maag. Om dit goed te kunnen begrijpen, gaan we even dieper in op de bouw van de maag. De maag van een paard is opgebouwd uit twee delen; het bovenste slokdarmgedeelte en het onderste bodemgedeelte. Het slokdarmgedeelte is opgebouwd uit een klierloos slijmvlies en het is in dit gedeelte dat de maagzweren hoofdzakelijk voorkomen. Het bodemgedeelte bestaat uit een klierrijk slijmvlies en hier wordt het maagzuur geproduceerd. Dit maagzuur is zo zuur, dat als er een kleine hoeveelheid op uw hand komt, er een gat in wordt gebrand. Anders dan bij de mens, produceert het paard constant maagzuur. Maagzuur is noodzakelijk voor de vertering van de eiwitten in het voer. Het beschermt het paard ook tegen allerlei infecties, vermits er heel wat bacteriën opgenomen worden vanop de grond en vanuit het voer.
Wat veroorzaakt nu juist een maagzweer bij een paard? In principe zijn er 4 oorzaken die kunnen leiden tot een maagzweer:
- Arbeid verrichten
- Stress
- Verkeerd rantsoen
- Pijnstillers
Arbeid verrichten
Het bodemgedeelte van de maag is beschermd tegen maagzuur door de productie van slijm en bicarbonaat. Wanneer een paard beweegt, kan het maagzuur, dat in het bodemgedeelte geproduceerd wordt, opspatten tot de wand van het bovenste gedeelte van de maag waar geen bescherming is. Dit is ook de reden waarom maagzweren zeer frequent voorkomen bij racepaarden.
Stress
Stress heeft een invloed op de maagzuurproductie. Paarden houden van routine. Verhuizen naar een andere locatie, een nieuwe trainingsmethode of verandering van voer kunnen een aanleiding zijn tot een verhoogde maagzuurproductie.
Verkeerd rantsoen
Paarden zijn van nature uit gewoon om bijna 24 uur bezig te eten. Tijdens het kauwen, wordt er speeksel geproduceerd dat het maagzuur neutraliseert. Vandaar het belang van het geven van voldoende ruwvoer meerdere malen per dag! Hooi is rijk aan vezels, wat het maagzuur absorbeert en meer kauwbewegingen vraagt, wat leidt tot een hogere speekselproductie. Opletten met zeer zetmeelrijke rantsoenen, bij twijfel kan steeds onze voedingsadviesservice geraadpleegd worden.
Pijnstillers
Het langdurig gebruik van ontstekingsremmers is in sommige gevallen noodzakelijk maar deze medicatie kan ook maagzweren creëren. Voldoende oplettendheid en advies van een dierenarts is noodzakelijk.
Ondersteuning bij paarden met een maagzweer
Het is nu eenmaal een feit dat vele van onze paarden niet meer 24 uur op weide staan, dat wij van hen matige tot intensieve arbeid vragen en dat zij ongewild al eens een stressvolle periode moeten doorstaan. Om deze paarden te helpen is er Hippalgo Gastric Control. Hippalgo Gastric Control is een supplement dat de maag- en darmslijmvliezen beschermt en versterkt. De werking is gebaseerd op het behouden van een optimale zuurtegraad in de maag. Hierdoor wordt de kans op de ontwikkeling van een maagzweer aanzienlijk verkleind en tevens wordt de kans gecreëerd dat de aangetaste maagwand zich kan herstellen. Het supplement is verrijkt met micro-organismen en een unieke algenmix, namelijk de chlorella zoetwateralg. Chlorella is een natuurlijke bron van vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren, omega 3/6- vetzuren waardoor het een algemeen verbeterend effect op de gezondheid heeft maar ook als buffer van maagzuur optreedt.
Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van je paard, kan je steeds terecht bij onze voedingsadviesservice.
Blijf je graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf je onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: