Studie: Positie van het hooinet

Om het welzijn van het paard te verhogen wordt er aangeraden om het paard zoveel mogelijk tijd te laten spenderen aan het eten van zijn ruwvoer. Dit om zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden na te bootsen.  Een hooinet is een van de middelen waarmee dit kan. Maar op welke positie moet dit dan best hangen zodat er geen negatieve effecten zijn door een onnatuurlijke houding van het paard? De natuurlijke houding van paarden om voer op te nemen is wanneer het op de grond ligt en het is ook al gebleken dat dit hun favoriete houding is.

Image title

Begin dit voorjaar verscheen er een artikel: Studying the shape variations of the back, the neck, and the mandibilar angle of horses depending on specific feeding postures using geometric morphometrics by Federica Raspa, Angela Roggero, Claudia Palestrini, Martina Marten Canavesio, Domenico Bergero and Emanela Valle. De studie gaat over de invloed van de hoogte van een hooinet op de houding rug, de nek en de hoek van de onderkaak. In deze studie werden 3 posities bestudeerd: hooi op de grond = controle positie, laag hooinetpositie = de onderkant van het hooinet komt ter hoogte van het kogelgewricht en de nekhouding is 15 ± 3° onder de schofthooge en hoog hooinetpositie = de onderkant van het hooinet komt ter hoogte van de elleboog van het paard en nekhouding is 15 ± 3° boven de schofthoogte. Via “geometrische morfometrie” worden de verschillende houdingen bestudeerd.

De studie werd uitgevoerd bij 6 volwassen warmbloed paarden, 5 ruien en 1 merrie. Via videobeelden werden de 3 voerposities bekeken en werden er wetenschappelijke analyses op uitgevoerd. Ieder paard werd geëvalueerd voor de 3 voerposities op eenzelfde dag.

De resultaten tonen aan dat zowel de houding van rug, de houding van de nek als de hoek van de onderkaak verschillend zijn tijdens het eten van het hooi uit het hooinet in de hoge hooinetpositie ten opzichte van de controle positie. Voor de lage hooinetpositie is er een vergelijkend beeld voor de houding van de rug ten opzichte van de controle positie maar deze vergelijking is niet opgaand voor de nekhouding en de hoek van de onderkaak. Er gesteld worden dat de houding van nek  alvast beïnvloedt wordt door de voerposities en ook de hoek die de onderkaak maakt. Deze laatste wordt als belangrijk punt voor het dierenwelzijn gezien. Bij bereden paarden wordt hyperflexie van de nek, die veranderingen in de breedte van de hoek van de onderkaak veroorzaakt, gezien als een stressfactor voor het welzijn van het paard. Dit omdat het geassocieerd wordt met toename van de nekomtrek en verdikking van de kaakspier wat de druk verhoogt op de larynx. Hierdoor is er een vermindering van de luchtuitwisseling. Aan de hand van huidige studie kan gesteld worden dat het voeren met de hoge hooipositie het temporomandibulairgewricht in de loop van de tijd aangetast kan worden. Er is echter meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten te bestuderen in verband met bepaalde aandoeningen zoals artritis.   

Image title

De bevindingen van de studie suggereren dat er meer aandacht moet worden besteed aan paarden die een onnatuurlijke voedingshouding moeten aannemen bijvoorbeeld met het gebruik van een hooinet. Aangezien de houding van de nek, rug en de hoek van de onderkaak anders zijn ten opzichte van een natuurlijke houding. En dit is vooral wanneer het hooinet in de hoge positie is en de nekhouding 15° boven de schoft is. Verder onderzoek is nodig om hier nog meer duidelijkheid over te krijgen en een goed evenwicht te zoeken tussen dierenwelzijn, veiligheid en mangement.


Wie graag het volledige artikel leest, kan dit vinden op: https://www.researchgate.net/publication/349986398_Studying_the_Shape_Variations_of_the_Back_the_Neck_and_the_Mandibular_Angle_of_Horses_Depending_on_Specific_Feeding_Postures_Using_Geometric_Morphometrics


Voor vrijblijvend (voedings)advies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice
Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title


Laden
Laden