Bij de verzorging van ezels moeten we onze aandacht vooral leggen op de vacht, tanden en hoeven. 

Vacht

Omdat een ezel heel weinig vet in zijn huid heeft, is het aangeraden om niet overmatig te borstelen omdat je zo het weinige vet verwijdert met als gevolg dat ze meer vatbaar zijn voor koude en nattigheid. Dit is ook de reden waarom ezels niet graag in de regen staan.

Last van haaruitval?
In de lente is dit te wijten aan de rui.

Tip
Een natuurlijk hulpmiddel om je ezel te helpen tijdens de ruiperiode? Kies voor Hippalgo Pro Lijnzaad of Hippalgo Lijnzaadolie. Beide zijn rijk aan vitamine E en omega-3-vetzuren. Deze aanvulling is nodig
om de balans tussen omega-3 en omega-6 te bevorderen. Deze balans draagt bij tot een positief effect op de vacht én op de spijsvertering en het immuunsysteem.


Last van kale plekken of schimmelinfecties?
Dit kan een gevolg zijn van stress, dracht, eczeem, schimmel, koorts of bijvoorbeeld rantsoenverandering. Een ezel is erg gevoelig voor schimmelinfecties. Meestal verdwijnen deze vanzelf en zijn ze er nadien 2 jaar immuun voor. Een aanhoudende schimmelinfectie kan duiden op ondervoeding of een slecht werkend immuunsysteem. Bij twijfel, raadpleeg je dierenarts. Let wel: niet elke dierenarts is een ezelspecialist. Probeer op zoek te gaan naar een specialist.

Tanden

Net als bij mensen, is het noodzakelijk om de tanden jaarlijks te laten controleren
door een specialist in ezeltanden. Dit is zeker aan te raden voor ezels vanaf 15 jaar.
Zo vermijd je gebitsproblemen die lijden tot kwijlen tijdens het eten, gulzigheid,
voedsel laten vallen, veelvuldig drinken tijdens het eten, ... .

Hoeven

De hoeven van een ezel dienen gemiddeld driemaandelijks gekapt te worden, naargelang de natuurlijke slijtage. Een hoefsmid kan dit voor je doen, maar vraag na of hij wel degelijk ervaring heeft met ezelhoeven omdat deze anders groeien dan paardenhoeven. Door te lange droogte of overmatig vocht kunnen er hoefproblemen ontstaan zoals straalrot of afbrokkelende of scheurende hoeven. Maak wekelijks de hoeven schoon met behulp van een hoevenkrabber. Wanneer je ezel wegtrekt of pijn vertoont bij het schoonmaken, raadpleeg je best je dierenarts.

Tip
Een natuurlijk hulpmiddel om de hoeven van je ezel gezond te houden? Kies voor Vividerm Hoefolie en/of
Vividerm Hoefvet. Hoefvet beschermt de hoef tegen droogte en barsten. Hoefolie voorkomt en behandelt
de door droogte gebarsten hoeven. Het verzorgt, verstevigt en voedt de hoef. Beide producten dringen
snel in de hoef en laten geen vetrestanten achter.Laden
Laden