Medisch


Vaccinaties

Er zijn geen essentiële vaccinaties voor cavia's maar een jaarlijkse check-up is wel aan te raden. 

Tanden

Omdat de tanden van een cavia blijven doorgroeien, is de juiste voeding belangrijk om natuurlijke slijtage te stimuleren. Kies dus voor kwalitatieve korrels of muesli en stel steeds voldoende hooi ter beschikking. 

Nagels

Knip de nagels van je cavia maandelijks tot 2 maandelijks. Dit is afhankelijk van dier tot dier. Dit kan bij de dierenarts of er zijn ook speciale schaartjes verkrijgbaar om dit zelf te doen. Wees voorzichtig zodat je niet teveel afknipt en zo de bloedvaten in de nagel raakt. 


Nagels knippen konijnVacht

Langharige cavia's moet je 1 à 2 keer per week borstelen. Kortharige cavia's moet je helemaal niet borstelen omdat zij geen ondervacht hebben. Zij verliezen wel meer haar in het voorjaar. 
Image title

Gewicht

Een cavia is volgroeid rond een leeftijd van 14 maanden. Zeugjes hebben, naargelang hun bouw, ideaal gewicht van ongeveer 1 kg en beertjes van ongeveer 1,3 kg. Controleer regelmatig hun gewicht: zijn hier grote wijzigingen, dan is het aangeraden om je dierenarts te contacteren. 

Cavia's en kippen

Plaats cavia's en kippen of andere vogels nooit in hetzelfde verblijf. Door de uitwerpselen van deze gevleugelde vrienden kunnen ze een ernstige ontsteking op het oogslijmvlies oplopen. 


Meer vragen hierover? Of andere vragen? 

Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze knaagdierenexpert.


Laden
Laden