Zomereczeem bij paarden

Begin met de juiste voeding voordat problemen ontstaan!

Tijdens de winter en het vroege voorjaar wordt er niet snel gedacht aan vervelende muggen en de daarop volgende problematiek van mogelijke zomereczeem bij paarden. Toch is het verstandig zich te richten op dit onderwerp voordat de problemen beginnen. We hopen allemaal dat het voorjaar en de zomer mooie temperaturen met zich meebrengen maar de tegenkant is dat hierbij heel snel de eerste muggen en insecten actief worden. Voorkomen is beter dan genezen, is ook bij zomereczeem een belangrijk aandachtspunt. Eenmaal wanneer de allergische reactie van start is gegaan, is een behandeling veel complexer en zijn de symptomen moeilijk te onderdrukken.
Zomereczeem, voeding en behandelingWat is zomereczeem?

Zomereczeem is een lastig en vaak voorkomend probleem. Paarden vertonen een allergische reactie op onder andere het speeksel van het kriebelmugje Cullicoïdes. In een vroeg stadium wordt insectenovergevoeligheid gekenmerkt door jeuk en huidverdikking.

Echter vaak zijn de verschijnselen meer een gevolg van de intense jeuk en worden er korsten, kale plekken, huidwrongen en een kale staart en manenkam gevonden. Vandaar ook de namen staarteczeem en maneneczeem.

Wanneer de aandoening jaarlijks terugkeert, kan dit leiden tot een geribbelde huid met permanent haarverlies van manen en/of staartwortel. Er ontstaat hevige jeuk en als het paard enigszins de kans krijgt,  schuurt hij de huid volledig open. Een open huid stimuleert de muggen nog meer tot een nieuwe aanval waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Zomereczeem bij paard, schuren en huidbeschadigingDe plaats waar de huidbeschadiging gevonden wordt, zou afhankelijk zijn van het soort Cullicoïdes. Iedere soort zou een voorkeur hebben voor een bepaalde steekplaats.  Het meeste wordt de rugvorm gezien, waarbij gezicht en oren, hals, schoft, schouders, rug, kruis en staartbasis worden aangetast. Bij de buikvorm wordt de huid ter plaatse van de ruimte tussen de kaaktakken, borst, oksels, onderkant van de borst en buik, voorbenen en liezen aangetast. Zomereczeem wordt regelmatig verward met andere vormen van eczeem. Zo kan eczeem ook veroorzaakt worden door schimmels of bacteriën. Echte zomereczeem ontstaat pas als de buitentemperatuur stijgt. De mug Cullicoïdes wordt pas actief bij een temperatuur vanaf 15 graden Celsius en zeker als het daarbij vochtig weer is. Heftige zonneschijn wordt door de mug echter vermeden dus de meest actieve periode is rond de schemering. De aandoening treedt met name op bij paarden die buiten lopen, vermits zij meer in contact komen met de predisponerende factoren. Wanneer paarden in de wei geen mogelijkheid hebben om te schuren, doen ze dit vaak op stal. Kenmerkend is dat slechts één of enkele dieren uit de groep zijn aangedaan doordat ook genetica een rol speelt. Zomereczeem komt vaker en ernstiger voor naarmate het dier ouder is en bij bepaalde rassen. Naast omgevingsfactoren en voeding spelen ook, zoals hierboven wordt vermeld, erfelijke factoren een rol.

Hoe kan uw paard met deze gevoeligheid het best ondersteund worden?


Van essentieel belang is dat het immuunsysteem van het paard optimaal blijft. Een verstoord immuunsysteem is niet meer in staat om te vechten tegen de afweer van slechte micro-organismen. Hierdoor kunnen allerlei infecties makkelijker de bovenhand krijgen, waaronder ook huidinfecties.

De darmflora staat in direct verband met het immuunsysteem. In de darmen bevindt zich meer dan 80% van de lymfeknopen en meer dan 90% van de immuuncellen worden om die reden in de darmen gevormd. Daaruit blijkt dat een belangrijke factor goede voeding is.

Mijten Nova-Mix is een compleet krachtvoer dat is samengesteld uit geselecteerde grondstoffen die allemaal apart zijn getest in functie van allergie. Deze uitgebalanceerde samenstelling zorgt voor een optimaal immuunsysteem en is speciaal ontwikkeld voor eczeemgevoelige  paarden. In deze muesli worden geen grondstoffen gebruikt zoals gerst, melasse en luzerne omdat deze grondstoffen bij gevoelige paarden een allergische reactie kunnen uitlokken. Via het verrijken van deze muesli met gescreende en uitgebalanceerde grondstoffen, wordt de weerstand van het paard versterkt om de allergische reacties te beperken. Ook de verhoudingen van de mineralen zijn aangepast aan de noden van een eczeemgevoelig paard. Toch vergt de bestrijding van eczeem steeds een totaalaanpak. Zoals eerder vermeldt, kan eczeem vele oorzaken hebben, waaronder de collicoïdemug, maar ook door fructaansuikers in het gras. Bij eczeemgevoelige paarden dient dus niet alleen het krachtvoer aangepast te worden maar ook het ruwvoer evenals een goede insectenbestrijding.

Bij overschakeling naar ander voer heeft de darmflora tijd nodig. Het is daarom aan te bevelen om voordat de eczeemproblemen beginnen al over te schakelen naar de Nova-Mix. Probeer het immuunsysteem vroegtijdig aan te sterken voordat de eerste muggen zich melden. Deze muesli mag ook het hele jaar door gevoerd worden, ook als de eczeemgevoeligheid niet aanwezig is. Nova-Mix vermijdt op deze manier de lastige irritaties en geeft u de mogelijkheid om uw paard jeukvrij door het leven te laten gaan.

De symptomen van jeuk kunnen uitwendig behandeld worden met de Vividerm Anti Eczema producten.Zomereczeem, Vividerm anti eczema producten

Deze producten zijn samengesteld op basis van etherische oliën en hebben een desinfecterende, wond-helende en jeukwerende werking. De Anti Eczema producten in combinatie met Nova-Mix geven optimale resultaten bij paarden met eczeem.   

Het ultieme geneesmiddel tegen zomereczeem bestaat nog niet en omtrent het onderwerp wordt er heel veel onderzoek verricht. Het is een actueel onderwerp, waarop vele paardenliefhebbers antwoorden willen. Er is een lopend onderzoek van zowel reguliere als natuurgeneeskundige behandelmethoden, waarbij beide visies op dit onderwerp, en de meest recentste ontwikkelen op de problematiek zomereczeem worden bekeken. Wij volgen deze laatste ontwikkelingen en houden je op de hoogte! 

Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van je paard, kan je steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijf je graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf je onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title

Laden
Laden