Paard bijvoeren op de weide of niet?

Vaak wordt de vraag gesteld of men moet bijvoederen wanneer de weides rijkelijk gevuld zijn met gras. Sommige stellen dat de paarden reeds te dik staan en bijgevolg niets anders moeten bij krijgen. Anderen geven hun paarden dagelijks kilo’s krachtvoer of ze nu veel of weinig moeten werken.

Waarom en hoeveel krachtvoeder is nu ideaal om bij te geven als de paarden op de weide lopen? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn een aantal factoren belangrijk.

Paard bijvoeren op de weide

1) Goed onderhouden weide

Een goed onderhouden weide zorgt voor de kwaliteit en hoeveelheid van het gras. Een goede weide met voldoende groen gras van +/-10 cm zorgt voor de kwalitatieve hoeveelheid ruwvoeder (3/4 van zijn rantsoen) dat een paard nodig heeft. Bij overdaad aan gras, zal het paard overgewicht vertonen en is het beter om de weidegang te beperken en het paard voldoende beweging te geven.


2) Compleet in vitaminen- en mineralenbalans en analytische samenstelling van gras

Gras is rijk aan suikers en eiwitten en arm aan zetmeel, vetten, mineralen en vitaminen. Dit onevenwicht kan u optimaliseren door een uitgebalanceerd krachtvoer (al dan niet in beperkte mate) bij te geven.


3) Arbeid van het paard

Indien uw paard of pony niet moet werken, blijft een krachtvoedergift belangrijk voor het verstrekken van vitamines en mineralen voor de goede werking van het paardenlichaam zoals bloedsomloop, organen, ademhaling, etc. Dit noemt men de onderhoudsfunctie. Het is van belang dat het gekozen krachtvoeder voldoende vitamines en mineralen bevat aangezien de porties beperkt zullen zijn.

De portie krachtvoeder wordt groter naargelang het paard meer moet werken en dus meer extra energie nodig heeft. Doordat de spieren extra belast worden bij meer arbeid, is er voldoende spierondersteuning in vitaminering nodig dat via een kwalitatief uitgebalanceerd krachtvoeder kan verstrekt worden. 

Voederen naargelang de arbeid is een gouden regel !

Als u bijvoorbeeld een pony heeft van ongeveer 1,40m, die aanleg heeft om snel rond te worden en die weinig moet werken, is de eiwit en suiker sobere Quattro ideaal om bij te geven. Als hij geen arbeid moet verrichten, is 400 gram reeds voldoende om het paardenlichaam te voorzien in de noodzakelijke vitamines en mineralen. Bij lichte arbeid is dit 600 gram, bij middelmatige arbeid 800 gram en bij zware arbeid tot 1,2 kg.

Bij een gemiddeld paard van 1,65m en 500 kg dat een normale bouw heeft, zal 1 kg krachtvoeder volstaan als onderhoudsfunctie. Afhankelijk van de extra arbeid dient men van 200 gram tot 1,5 kg krachtvoeder bij te geven.


4) Type paard

Uiteraard zijn er ook verschillen bij de paarden zelf. Sommige paarden hebben van nature uit relatief weinig voedsel nodig en komen snel rond te staan in overdadige weides. Andere paarden eten de hele dag door en hebben geen overgewicht.

In functie hiervan en van de te leveren prestaties, kan u uw krachtvoeder afstemmen. Sobere rassen hebben meer nood aan een suiker en eiwitsober krachtvoeder zoals Quattro.
Andere paarden zitten goed in hun vel door de Gerste- of Herba-Mix. Veulens hebben bijvoorbeeld op hun beurt nood aan veel en goede bouwstenen van de Veulenmengeling voor een sterke groei. Deze bouwstenen zijn niet allemaal voldoende in gras of hooi aanwezig.

Zeker in de groei is krachtvoeder bij geven essentieel. Voor een gemiddeld paardenveulen is dit reeds 1,5 kg gespreid per dag (vanaf 5 maanden tot 1,5 jaar).


5) Overdaad schaadt!

Bij een teveel aan gras kunnen er allerlei risico’s de kop opduiken zoals hoefbevangenheid, schuren, overgewicht, etc. Al het andere voedsel schrappen, is geen gezonde oplossing aangezien de oorzaak bij het rijke gras ligt. Weidegang beperken door onder andere lintbegrazing en dergelijke kan hier reeds een eenvoudige  oplossing bieden.

Maar ook bij een teveel aan krachtvoeder zijn er risico’s. De paardenmaag is klein en mag niet overbelast worden met grote porties in één keer. Indien er teveel krachtvoeder gegeven wordt, kan het paard maag- en darmproblemen krijgen. Veel rendement van het voeder zal ook verloren gaan. Krachtvoeder opdrijven om het ruwvoeder te vervangen is dus geen oplossing.


Conclusie?


Weidegang is goed voor een paard zowel fysisch als psychologisch. Dit in combinatie met een correct uitgebalanceerd krachtvoeder dat bij uw paard past, zorgt voor een gezond evenwicht in alle voedingsstoffen. De verhoudingen en hoeveelheden aanpassen aan de noden van uw paard zal zowel op korte als op lange termijn zorgen voor geen tekorten in de vitaminen-en mineralenbalans!

Een paard dat niet teveel moet werken, eet ongeveer 3/4 ruwvoeder en slechts 1/4 krachtvoeder van zijn totaal rantsoen. Bij meer arbeid is een rantsoen met 2/3 ruwvoeder en 1/3 krachtvoeder aangeraden.

Laat u niet misleiden door de ‘grasbuik’ van uw paard. Dit wil niet zeggen dat uw paard alle vitaminen- en mineralen binnenkrijgt.

Bijgeven van krachtvoeder is dus aan te bevelen voor een correcte verhouding vitamines en mineralen. Steeds dus een minimumportie voorzien en afhankelijk van de grootte en de arbeid dient dit te worden verhoogd.

Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title

Laden
Laden