Image title

Waarom moet je elektrolyten aan een paard geven?

Elektrolyten zijn noodzakelijk voor een normale werking van de spieren. Wanneer er een tekort in het lichaam is, zullen spieren vermoeid raken en kunnen er zelfs krampen ontstaan. Onmogelijk voor het paard om in deze omstandigheden nog optimaal te presteren.

Spieren contraheren met behulp van elektrische ladingen (actiepotentiaal) en dit maakt beweging mogelijk. Elektrolyten zijn elektrisch geladen mineralen die actiepotentialen mogelijk maken. Ze kunnen een positieve (kation)of negatieve lading (anion) dragen.

Het zweet van paarden bevat enorm veel elektrolyten zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Het is daarom van belang om elektrolyten aan het rantsoen van een paard dat hevig zweet toe te voegen. Dit zweten kan zijn na een intensieve training, tijdens een warme dag, transportstress,… . Wanneer een concour plaats vindt tijdens een heel warme dag, kunnen de elektrolyten en extra water al van de avond ervoor gegeven worden. Goed gehydrateerde paarden zijn veel beter in staat om arbeid te verrichten en hun lichaamstemperatuur te behouden en zullen dus veel beter presteren.

Hippalgo elektrolyten is een zeer smakelijk en gemakkelijk te gebruiken korreltje. Het kan bij het krachtvoer toegevoegd worden maar vermits de paarden het ook lekker vinden kan het ook “puur” gegeven worden. De dosis bedraagt 100 gram per dag voor een paard tot 200 gram bij heel extreem zweten, voor een pony 50 gram per dag. Maximum 3 dagen na elkaar en steeds vers drinkwater voorzien.


Meer info over Hippalgo Elektrolyten? Ontdek het hier


Laden
Laden