Varkens zijn omnivoren, wat wil zeggen dat zij zowat alles eten. Maar uit wat bestaat het ideale rantsoen?


Kracht- en groenvoer

Omdat krachtvoer de belangrijkste voedingsbron is voor varkens, moet dit voer natuurlijk alle essentiële voedingsstoffen bevatten die een varken nodig heeft. Net daar is extra aandacht aan geschonken bij het ontwikkelen van deze varkensmuesli.

Image titleDeze complete, energierijke, zeer variërende muesli voorkomt vervetting. Doordat het plantaardige olie bevat, zorgt het voor een gezonde huid. Verder zorgt het ook voor een goede spijsvertering door de aanwezigheid van talrijke vezels en granen die het kauwen stimuleren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid muesli is 1 tot 3 % van het lichaamsgewicht. Zo heeft een varken van 100 kg ongeveer 1 tot 3 kg muesli per dag nodig. Dit telkens te verdelen over 2 voederbeurten doorheen de dag.

Groenvoer zoals verse groenten zijn ook belangrijk in het dagelijkse rantsoen. Fruit is ideaal als tussendoortje of ter beloning, maar in beperkte mate. Keukenafval (ongekookt, gekookt, vlees, aardappelen ...) is niet geschikt voor varkens.

Tip
Twijfel je of jouw varken te dik/dun is? Een klein trucje: je varken is ideaal van gewicht als je de ribben kan voelen maar niet kan zien.

Ruwvoer

Om het natuurlijk wroetgedrag van een varken te stimuleren, kan je (ter aanvulling) ruwvoer toevoegen aan het dagelijks rantsoen.

Kies voor Hippalgo Opti-form in plaats van gewoon hooi. Dit stimuleert niet enkel het wroetgedrag maar zorgt bovendien ook voor een gezonde spijsvertering. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor paarden maar ook uitermate geschikt voor varkens. Het bestaat uit verschillende geselecteerde grassen zoals Timothy, planten, kruiden en levende gistbacteriën die de spijsvertering optimaal ondersteunen en het is melassevrij. Bovendien bevat het ook probiotica.

Gebruik: +/- 500g mengen met het krachtvoer


Chargement en cours
Chargement en cours