Varkens kunnen stressgevoelig zijn. Daarom is het belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd te socialiseren en aan vele situaties te laten wennen, zoals ook het verzorgingsritueel. 


Huid

Varkens verzorgen hun huid zelf door te likken, krabben of schuren. Om te vermijden dat ze de staldeur gebruiken als schuurplek, kan je bijvoorbeeld een boom of een stevige paal met borstels voorzien. Je kan ze ook zelf regelmatig borstelen en zo ook de huid controleren op wondjes, parasieten of andere afwijkingen. Maak ook regelmatig de huidplooien schoon om huidontstekingen te voorkomen.

Hoeven

Zoals eerder beschreven bij de weide is een verharde ondergrond noodzakelijk om de natuurlijke slijtage van de hoeven te bevorderen. Is dit niet het geval, dienen ze regelmatig geknipt te worden. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen of door een dierenarts te laten uitvoeren. Indien je dit nog nooit gedaan hebt, raden we aan om eerst de nodige inlichtingen in te winnen (bijvoorbeeld bij je dierenarts) vooraleer je jouw dier verwondt.

Oren

Doordat varkens vaak in modder rollen, is het aangeraden om de oren regelmatig na te kijken en eventueel vuil te verwijderen. Dit kan eenvoudigweg met een natte doek of washandje.

Omdat elk dier een oormerk moet dragen, kan het gebeuren dat er een ontsteking rond deze “wonde” ontstaat. Als je dit opmerkt, gebruik dan Vividerm Wound Desinfect. Dit is een reinigende spray met lavendel die infecties in en rondom wonden behandelt en voorkomt. Ook oormijten kunnen een probleem vormen. Dit merk je wanneer je varken veel met zijn hoofd schudt. Merk je dit op? Raadpleeg dan je dierenarts.

Ogen

Ook hier is het aangeraden, omwille van de modder, om de ogen regelmatig na te kijken en eventueel vuil te verwijderen. Dit zorgt anders voor ontstekingen.

Tanden

Net zoals wij, hebben varkens eerst een melkgebit. Het definitieve gebit is pas compleet als het varken ongeveer 2 jaar oud is. Bij dit gebit horen ook (scherpe) hoektanden. Deze gebruiken ze in de zoektocht naar voer (wroeten) op de grond. Het is niet nodig deze bij te (laten) vijlen tenzij ze verkeerd groeien of ze er andere dieren mee verwonden.

Tip
Twijfel je of de hoektanden verkeerd groeien? Er is een trucje: krijg je nog een vinger tussen de huid en de tand, dan is alles nog oké.


Mest

Een mestonderzoek op regelmatige basis kan uitwijzen of er nood is aan een ontwormingsmiddel. Zo worden problemen tijdig opgemerkt en hoef je niet onnodig te ontwormen.

Image title

Chargement en cours
Chargement en cours