Hoe help je jouw konijn(en) door de warme zomer?

Van nature verschuilt een konijn zich in een ondergrondse pijp of holletje wanneer de temperaturen onaangenaam hoog worden voor hun. Helaas hebben de meeste gedomesticeerde dieren hiertoe geen gelegenheid. Daarom enkele aandachtspunten en tips.


Vanaf welke temperaturen?
Zodra het +/- 24 graden wordt, beginnen ze zich loom te voelen en de eerste tekenen van ongemak komen tevoorschijn. Onthoud: een konijn kan beter tegen de koude dan de warmte.

Hoe verwerken konijnen warmte?
Een konijn heeft geen zweetklieren en kan warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hoge temperaturen worden ze ook langzamer, eten en drinken ze veel minder. 

Hoe herken je oververhitting?
Bij oververhitting kan een konijn in shock raken. De oren voelen zeer warm aan, de slijmvliezen aan de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood en ook de oren worden helemaal rood. De hartslag en ademhaling worden sneller, de uiteinden van oren, poten en staart worden koud. Het dier beseft niet meer wat hij doet of reageert niet meer op prikkels.

Als het dier tekenen vertoont van deze kenmerken, rep je naar de dierenarts! 


Image titleHoe voorkomen dat jouw dier oververhit wordt?
  1. De verblijfplaats in de schaduw plaatsen. Je kan ook een witte doek nat maken en deze erboven hangen. Vervolgens steeds nat houden.
  2. Een bevroren fles water in het hok leggen.
  3. Een granieten of marmeren tegel in het hok leggen. Deze geven heel lang koelte af. Of een tegel van keramiek invriezen.
  4. Verse groenten of kruiden kunnen ook verkoeling bieden. Denk maar aan ijsbergsla, komkommer, witloof, ... .Let op: wel telkens goed spelen met koud water, met mate ter beschikking stellen en bij hoge temperaturen geven bij zonsop- of zonsondergang. 
Wat zeker niet doen?
Geef je konijn geen bad! De oren verkoelen met lauw water mag wel. Zorg dat de temperatuur niet van het ene uiterste naar het andere uiterste verandert maar geleidelijk. 


Meer vragen over de huisvesting van een konijn? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.



Chargement en cours
Chargement en cours