Mijn konijn slaapt met zijn ogen open. Is dit normaal?

De ogen van een konijn staan hoog aan de zijkant van het hoofd zodat het vanuit alle hoeken zijn vijanden snel en goed kan waarnemen. Een konijn kan 360 graden zien en zelfs boven zijn hoofd kijken.

Daar het gezichtsveld van beide ogen elkaar niet overlapt, hebben ze een blinde vlek net voor het aangezicht. Het neusje en oren compenseren dit weer om de juiste waarnemingen te doen. Dit is ook de reden waarom ze de wortel niet gezien hebben die je recht voor hun neus legt.

Image title

Een konijn dat zijn hoofdje een beetje scheef houdt, kijkt je eigenlijk meestal recht aan of is de diepte aan het inschatten als hij op een verhoog zit. Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. 

Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.  Maar door hun andere goedwerkende zintuigen herkennen ze ons aan onze geur en stem.  Een konijn is een schemerdier maar geen nachtdier wat wil zeggen dat ze bij het opkomen en vallen van de dag het meest actief zijn en goed zien en ze in de donker heel slecht zien en minder actief zijn.

Konijnen hebben net als amfibiën een derde ooglid. Dit ooglid beschermt tegen verwonding en zorgt dat de ogen vochtig blijven. Konijnen knipperen ook heel weinig met de ogen tegenover andere dieren. Dit is dan ook de reden waarom ze soms met hun ogen open slapen en zelfs bijna voor dood liggen en zo hun baasje laten schrikken.

Dus laat steeds wat van je horen bij het naderen van het hok. Zo is je konijn verwittigt wanneer je er aankomt en zal het klaar zijn om je te begroeten in plaats van weg te lopen uit angst.

Meer vragen over dit onderwerp? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.Chargement en cours
Chargement en cours