Kippen houden: huisvesten, voeren en verzorgen

Veel mensen hebben of willen een kippenhok met enkele kippen achter het huis met als doel: eieren uit eigen tuin te eten. Het houden van kippen is niet moeilijk maar een aantal zaken dienen wel in orde te zijn zoals goede huisvesting en voeding.   

Kippen houden, huisvesting, voeren en verzorgenHuisvesting kippen

Een goede huisvesting voor kippen is essentieel. Zorg hierbij voor voldoende vloeroppervlak, licht en ventilatie. Een goed kippenhok bevat een nachthok en een ren waarvan tenminste een deel is overdekt. Plaats de voer- en drinkbakken bij voorkeur onder de overkapping of in het nachthok.

Ruimte per kip:                                         Nachthok                          Uitloop/ren

- Zware kip (3 kg)                                        1 m²                                      1,50 m²

- Middelzware kip (2 kg)                           0,85 m²                                1,35 m²

- Lichte kip (1,5 kg)                                    0,70 m²                                1,20 m²

- Krielkip (< 1,5 kg)                                    0,55 m2                                1 m²

  • Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag.
  • Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen).
  • Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
  • Zorg dat u eenvoudig in het nachthok kan voor het schoonmaken van het hok en het rapen van eieren.
  • Plaats zitstokken (op gelijke hoogte). Liefst rechthoekig met afgeronde hoeken. Plaats deze niet hoger dan 40 cm.
  • Plaats per 3 hennen één legnest. Circa 35 bij 35 cm. Deze kan u het beste met stro vullen.

Wat eet een kip?

Vergeet niet dat kippen in alle omstandigheden dagelijks moeten kunnen beschikken over een portie vers groenvoer. Dat kan gaan van gras, bladeren van alle koolsoorten, sla en fruit tot onkruiden. Keukenrestjes die niet te gezouten of te pikant zijn, mogen mondjesmaat verstrekt worden maar ze leveren niet dezelfde basiselementen die de groenvoeding kan vervangen. De in de herfst geplukte en gedroogde (lijster)bessen en andere vruchten waaronder appelen en peren, mogen rijkelijk aan de dieren worden gevoederd. Indien het mogelijk is, geeft men de kippen af en toe eens de kans om enkele uren in de moestuin of op het gazon rond te lopen. De hoenders zullen, nadat de oogst in de tuin is binnengehaald, zeker een heleboel kleine insecten, slakken, wormen en andere ongewenste tuingasten verschalken. Deze “snacks“ zijn een bron van eiwit en mineralen die ze broodnodig hebben en bovendien zijn ze een gewenste aanvulling op de graan-, korrel- of meelvoeding. De opname van een rijk en gevarieerd voedselpakket is niet enkel in de ruiperiode van belang, maar tevens zal het ervoor zorgen dat de oudere dieren in de late herfstperiode zichzelf klaarstomen om goede en volwaardige broedeieren af te leveren.

Kippen houdenKippen op het gazon

Hou de toestand van uw gazon wel goed in het oog, want in een mum van tijd zijn kippen met hun scharrelgedrag in staat om uw mooi en goed verzorgd grasperkje om te toveren in een maanlandschap met putten en oneffenheden. En dat is zeker niet wat we willen! Gelukkig zijn de meeste krielrassen geen "puttendelvers" maar bij de grote rassen is waakzaamheid geboden.

Kippen voeren

Er zijn verschillende varianten kippenvoer te koop zoals graanmengelingen, legmeel, legkorrel, opfokvoer, etc. met elk hun eigen toepassing. Voer deze in de juiste hoeveelheid en op regelmatige tijden. Verstrek hierbij naar behoefte kiezelgrit en voldoende vers drinkwater.

  • Geef uw dieren naast het groenvoer ook de allerbeste graanvoeding die er beschikbaar is bijvoorbeeld Graanmix Gezond, en beknibbel niet op de kostprijs van het voer. Enkel het beste is goed genoeg voor uw dieren.
  • Voer kippen niet teveel. Dit schaadt niet alleen de gezondheid, maar zorgt er tevens voor dat er geen eieren gelegd worden.
  • Kippen hebben veel vers drinkwater nodig, circa een volle koffiemok per dag. Zorg voor voldoende drinkwater, bij voorkeur gewoon leidingwater.

Leggen van eieren

De meeste eieren worden gelegd in het eerste levensjaar. Daarna daalt de eiproductie met circa 20% per jaar. Wel worden de eieren iets groter. Gemiddeld kan een kip in zijn leven zo’n 320 eieren leggen. De eiproductie is het hoogst in de zomer (daglengte 14 tot 16 uur).

TIP

Wil u de leg van eieren in de winter bevorderen? Zorg er dan voor dat het nachthok (en eventueel de ren) 14 tot 15 uur wordt verlicht.

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor kippen? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief.

Chargement en cours
Chargement en cours