WINTERTIJD: vergeet de mineralen en vitamines niet

De meeste kippenhouders hebben op dit moment van het jaar dikwijls niet meer het nodige groenvoer voor hun kippen. De rennen zijn kaal gepikt en het gras groeit niet meer. De vraag is dan vooral wat men de dieren kan geven zodat ze toch hun dagelijks rantsoen aan groenvoer binnen krijgen?

Naast een goede graanmengeling ( = Graan nr.3 ) die rijk is aan verschillende granen, hebben kippen dagelijks ook andere voedingsstoffen nodig waaronder mineralen en vitaminen. Loslopend pluimvee dat de ganse dag kan beschikken over een begroeide uitloop, vindt daar meestal wel de nodige voedingsingrediënten die nodig zijn voor een evenwichtige voeding. Liefhebbers die kippen in gesloten hokken houden en hun dieren het beste van het beste geven wat betreft de graanvoeding vergeten soms dat zelfs die beste graanselecties niet volstaan. Met de nieuwe verordening i.v.m. de ophokplicht, zullen dieren die volledig binnen blijven, het wellicht regelmatig zonder groenvoeding moeten stellen.
Image titleIs groenvoer wel nodig?
Het antwoord op deze vraag is zeker ja. Het blijft de noodzaak om vitaminerijk groenvoer aan de dieren te geven. Groenvoer  bevordert de spijsvertering en levert vitaliteit aan de dieren. Er zijn massa’s groenvoer die goed zijn voor kippen. Enkel dient men ze te vinden of te kopen. Op dit moment zullen er niet veel mensen zijn die in hartje winter een dure prijs gaan betalen voor spinazie die in dit seizoen niet overvloedig aanwezig is. Een andere optie kan sla zijn maar die bevat natuurlijk niet zoveel weldoende elementen.

Als er geen  bladgroenten zijn, kan men overschakelen op vruchten en koolsoorten. Op akkers waar er niet geploegd werd voor de winter kan men zeker nog vogelmuur en andere veldonkruiden gaan oogsten. Indien men een moestuin heeft waaruit alle bruikbare ingrediënten voor de keuken zijn gehaald, is dat perceeltje grond een gedroomd terrein om de kippen er even in los te laten. Elk sprietje groen (door ons meestal onkruid genoemd), wordt gretig verorberd en meerdere onfortuinlijke insecten verdwijnen in de maagjes van de voortdurend rondscharrelende kipjes. Wat een festijn en wat een rijk gevulde feesttafel.

Het belangrijkste is dat de dieren in de tuin extra voedingsmiddelen vinden en er zich aan te goed kunnen doen. Appelen, bieten penen, pompoenen e.d. kunnen bij gebrek aan een tuin of bij onvoldoende beschikbare groenvoeding ook soelaas brengen. Kolen kunnen opgehangen worden met koorden of ijzer draadjes en het pikken in de samengepakte massa is een hele belevenis voor de kippen. Ook al zijn ze er in het begin niet zo happig op, de tijd brengt raad en de nieuwsgierigheid van de dieren zal ze zeker doen overgaan tot het van het nieuwe voer.

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor kippen? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief.

Loading
Loading