Eitjes koken en pellen

Het wordt aangeraden om voedingswaren, fruit, groenten, vlees en bereide gerechten best zo snel mogelijk na het oogsten of het klaarmaken, te consumeren. Hoe verser, hoe beter zou ik zeggen. Maar daar is een kleine uitzondering op te maken indien het gaat over verse of pas gelegde eitjes.

Iedereen die eitjes kookt en ze daarna pelt, weet dat vers gelegde eieren veel moeilijker afpellen dan iets oudere eieren. Dikwijls komt een deel van het eiwit mee met de pel en dan krijgt men een ei zoals hetgeen dat hier wordt afgebeeld. Geen smakelijk uitzicht maar vooral veel verlies aan “ei“.
Image titleGepelde eieren (Golsteyn, P., eigen collectie)
Er zijn veel tips te vinden om verse eieren beter te kunnen pellen maar de vraag die veel mensen zich stellen is hoe het komt dat verse eieren zo slecht afpellen? Een pas gelegd ei bevat in feite geen lucht maar enkel de dooier en het eiwit. Ook tussen de eivliezen en de schaal zit er op dat ogenblik nog geen lucht. Er is wel een ruimte (aan de bolle kant van het ei) waar er zich na enige tijd een luchtkamer zal vormen maar die is dus bij een pas gelegd ei nog niet zichtbaar.

Naargelang de tijd verstrijkt verliest het ei, door verdamping en uitdroging, ietwat van zijn inhoud zodat er lucht in de luchtkamer kan komen (die dan meer en meer zichtbaar wordt) en tevens komt er lucht tussen de schaal en de eivliezen terecht. Op die manier is de samenhang tussen de ei inhoud en de schaal niet meer zo hecht dan op het moment van het leggen. Wanneer men op dat ogenblik een eitje kookt, zal het afpellen van de schaal heel vlot verlopen omdat die luchtlaag ertussen de cohesie van het eiwit en de schaal vermindert. Iets wat men nog leert bij het bekijken van de afbeelding is dat het eiwit precies in laagjes opgebouwd is. Dat klopt ook want tijdens de vorming van het ei en het afdalen ervan in de eileider maakt de kern van het ei ronddraaiende bewegingen en tijdens het afdalen wordt daar telkens een vers of nieuw laagje eiwit omheen gesponnen. Die laagjes zijn goed herkenbaar wanneer men dit ei bekijkt. Bij een ouder gepeld ei kan men die lagen niet meer onderscheiden omdat het geheel van buiten een mooi glad geheel vormt.

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor kippen? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief.

Loading
Loading