Mijn paard hoest, een simpel kuchje …. of is er meer aan de hand ?

Paarden kunnen al weleens hoesten of hebben last van een beetje neusuitvloei. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar wanneer het probleem blijft aanhouden moeten we er toch voldoende aandacht aanbesteden. 

Vividerm Bronchinal geeft direct verlichting! Het is een hoestsiroop op basis van eucalyptus en oregano. Het maakt de vastzittende slijmen los, de luchtwegen verwijden en het paard kan weer vrij ademen.

Vividerm Bronchinal

Als een hoest niet van voorbijgaande aard is kan op termijn een allergie aan stof ontwikkelen. Deze paarden hoesten vooral in het begin van de training maar het kan escaleren tot hoesten in rusttoestand. Zij hebben een overgevoeligheid aan stof ontwikkeld, ook wel eens dampigheid genoemd.

Belangrijk is het aanpakken van de oorzaak van de prikkel. Deze aanpak begint bij het stalklimaat.

Om tot een goed klimaat voor paarden te komen, moeten we zorgen voor een goede ventilatie enerzijds en het vermijden van stof anderzijds. De juiste keuze van stalstrooisel en ruwvoer is dan van groot belang: 

Stalstrooisel
Vervang het stro door een stofvrij alternatief zoals de Agrospan houtkrullen of de Agrofibre vlas die meerdere malen gereinigd en ontstoft zijn. Mest regelmatig tot dagelijks de stal zodat de hoeveelheid ammoniak in de lucht niet te groot is en haal je paard uit de stal tijdens het mesten en instrooien.

Vividerm Agrospan en Agrofibre

Eventueel kan deze werkwijze aangevuld worden met het gebruik van stalverfrissende producten zoals de Box- Free of de Vividerm Box Fresh. Box-Free is een poeder dat men na het mesten op de vochtige plaatsen kan aanbrengen. Het reduceert de vrijmaking van ammoniak en werkt tevens ontsmettend. Box Fresh is geproduceerd met etherische oliën die heilzaam werken op de luchtwegen en een verlichtend effect veroorzaken aan paarden met stofallergie. Dit kan eenvoudig verstuift worden in de stal.

 Box-Free en Box Fresh

Ruwvoer
De tweede grote bron van stof in een stal is het ruwvoer en laat dit nu juist 75% van het totale rantsoen van het paard zijn. Ruwvoer is noodzakelijk voor een optimale spijsvertering zodat er geen maag- en darmstoornissen ontstaan. Verder leidt het tot voldoende kauwbewegingen en geeft het afleiding aan het paard. Het wordt best op de grond aangeboden en niet in een hooiruif dat boven het paard is vastgemaakt.  Wanneer het paard boven zijn hoofd het ruwvoer uit de ruif moet trekken, valt het stof recht op het paard en wordt het ingeademd.

Er zijn verschillende soorten ruwvoer met elk hun voor- en nadelen. De meest gebruikte ruwvoeders voor paarden zijn voordroog en gedroogd hooi.

Voordroog produceren is minder weersafhankelijk dan gedroogd hooi en is eerder stofvrij maar bevat meer moeilijk verteerbare eiwitten. Het kan wel buiten opgeslagen worden maar na opening treedt er snelle schimmelvorming op.  Wanneer er dode dieren in het gras achterblijven, bestaat er een gevaar voor botulisme wanneer de paarden van het voordroog gaan eten. Ook niet alle voordroog is gelijk. Het type voordroog dat als ideaal bevonden wordt voor koeien is niet geschikt voor paarden.  Voor koeien wordt het gemaakt van eerder eiwitrijk gras en wordt het een aantal dagen vroeger ingewikkeld, terwijl het voor paarden beter eiwitarm is en droger.

Goed stofvrij en smakelijk gedroogd hooi maken, is een echte kunst en is erg weersafhankelijk. Na het drogen bevat hooi een droge stof percentage van meer dan 80%, weinig eiwitten en een hoog vezelgehalte. Goed hooi is een kwaliteitsvol ruwvoer dat leidt tot een ideale werking van het spijsverteringsstelsel van het paard maar is niet altijd even makkelijk beschikbaar en kan meer stof bevatten.

Voor paarden met een chronische hoest of een allergie aan stof moet het ruwvoer volledig stofvrij zijn. De Opti-Pack van Mijten is hiervoor de ideale oplossing. Opti-Pack is een volledig stofvrij en afgezeefd hooi dat na het drogingsproces verpakt wordt in plastiek. Het is dus geen voordroog maar volledig stofvrij gedroogd hooi! Door de verpakking is het makkelijk en proper te vervoeren en hygiënisch opslagbaar . Het is ook ideaal om mee op verplaatsing te nemen, zoals wedstrijd of training. In tegenstelling tot hooi, is ook een constante kwaliteit gegarandeerd. Kortom Opti-Pack is een ideaal ruwvoer!

Opti-pack hooiVoor vrijblijvend voedingsadvies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title
Loading
Loading