Help, mijn konijn is in de rui?

Een konijn heeft 4 keer per jaar een verharingsperiode;
Twee kleine ruibeurten; deze zijn, mits goede voeding, meestal snel over en niet zo opmerkzaam.

Twee grote ruibeurten in voor- en najaar; deze zijn heel anders; de onderwol van de vacht lost met grote plukken, op deze plaatsen groeit inmiddels al een nieuwe vacht, vaak in een andere tint van de huidige kleur. Dit proces start meestal aan het hoofd en eindigt op de achterflank.

De lengte van het dagelijks licht en de omgevingstemperatuur hebben de meeste invloed op de start van de ruiperiode. Omdat huiskonijnen in een constante temperatuur leven, kan het zijn dat zij het hele jaar door wat haren verliezen.

Konijn in de ruiDe huid en vacht is zo belangrijk voor een dier; het beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, regelt de verdamping en daardoor de warmte van het lichaam. De huid helpt eveneens bij de stofwisseling en ophoping van de vetreserves.

Wat kan er zo al fout lopen tijdens de verharing?
De ruiperiode vraagt heel veel energie van een dier en op deze momenten is juiste voeding des te meer belangrijk om verzwakkingsproblemen te voorkomen. Een konijn wast zichzelf en likt tijdens deze periode dikwijls vele losse haartjes op die een verstopping kunnen veroorzaken in het maag-darmkanaal

Hoe kunnen wij hierin helpen?
  • verwijder haren door met de handen tegen de haarstructuur in te wrijven. Hiervoor bestaan ook speciale handschoenen. Indien je wil borstelen, let op dat deze geschikt is voor een konijnvacht.
  • helpen via voeding: zorg voor energierijk voer en een goede darmtransit. Rabby Linseed oil is hier een heel geschikt supplement voor. Het is eenvoudig in gebruik, smakelijk en zeer gezond voor het dier. Een puur natuurlijk product zonder onnodige toevoegingsmiddelen. Meer info? Klik hier.
  • geef voldoende kwalitatief hooi en voorzie regelmatig een plukje gerstestro in het hok. Hier zijn konijntjes meestal gek op en het brengt veel structuur in het spijsverteringskanaal.

Wist je dat...
een voedster meestal niet zwanger kan worden in de ruiperiode?

Meer vragen over de huisvesting van een konijn? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.



Aan het laden
Aan het laden