Myxomatose bij konijnen, pas op!


Er werd onlangs een myxomatose uitbraak vastgesteld in Nederland, wat al uitzonderlijk vroeg is op het jaar. Een verwittigd konijn is er 2 waard, aldus het gezegde!

Wat is Myxomatose?

Een pokkenvirus dat wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen, vliegen en ook vlooien, zelfs deze van uw hond of kat kunnen dit virus doorgeven. Ook materialen waarmee een besmet dier in aanraking is geweest, kan het virus weer doorgeven.

Oorsprong Myxomatose?

Het is van nature een verschijnsel bij Braziliaanse konijnen. Later werd dit virus ingezet op het Europees continent om de overpopulatie in te dijken, op sommige plaatsen stierf zelfs tot 99% van de konijnen. De populatie heeft zich nadien weer herstelt, maar het virus duikt regelmatig weer op.

Hoe herken je de ziekte?

De ziekte begint meestal met een zware ademhaling; een ratelend geluid. Knobbels in de huid, meestal goed voelbaar op de rug , rond de mond en de oren. Zwelling rond de neus en anus. Enkele dagen later krijgt het dier een longontsteking en zal het hieraan overlijden.

Wat te doen bij een getroffen konijn?

Een getroffen konijn kan je niet echt helpen. Het zal de ziekte zelf moeten overwinnen. De meeste dierenartsen slagen er soms wel in met oogzalf en antibiotica maar kiezen meestal euthanasie om het dier uit zijn heel zware lijden te verlossen.

Een getroffen dier heeft slechts 15% overlevingskans, maar het duurt maanden eer het weer de oude is.

Hoe voorkomen?

Myxomatose kan voorkomen worden door uw dier jaarlijks of half jaarlijks te laten inenten. Vraag hierover meer info bij uw dierenarts. Een getroffen dier laat je best niet meer enten, het dier zal nog meer verzwakken en zieker worden.  Ook een goede hygiene in de hokken helpt om insecten te weren.

Wist je dat?

Hazen resistentie hebben tegen deze ziekte maar ze wel kunnen door geven?

Meer vragen over dit onderwerp? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.



Aan het laden
Aan het laden