Paardenstal

Voeding bij blessures en stalrust

Wanneer bij ziekten of blessures volledige stalrust gewenst is, zijn we genoodzaakt om het rantsoen van het paard aan te passen. Het is niet enkel voldoende om er voor te zorgen dat het paard niet te dik of te hevig wordt maar het is ook van belang dat het paard zich weet bezig te houden in de stal en dat we het ziekteproces positief beïnvloeden.

Het lichaam van het paard heeft energie nodig om de genezing te bevorderen. Wanneer het voer echter niet voldoende energie levert, gebruikt het paard hier zijn eigen lichaamsweefsel voor. Hiervoor zal het opgeslagen eiwit in het lichaam aangesproken worden waardoor het paard zal vermageren en zwak worden. Dit is zeker niet bevorderlijk voor het genezingsproces.

Het juiste rantsoen is afhankelijk van de ziekte of blessure van het paard. Hieronder worden enkele algemene aandachtspunten weergegeven.

  • Een paard dat zich voor een langdurige periode in de stal bevindt, heeft voldoende ruwvoer nodig. Liefst is dit van langstengelige aard zodat de voedingswaarde iets lager is en het paard er dus meer kan van eten. Het ruwvoer maar ook het krachtvoer wordt best in meerdere voederbeurten gegeven zodat het paard een groter gedeelte van de dag hiermee kan bezig zijn.
  • Het krachtvoer moet minder suikers en zetmeel bevatten zodat het paard niet te hevig wordt, maar meer vezels en vet zodat er toch voldoende aan de energiebehoefte voldaan wordt.
  • Paarden met blessures hebben een hoger eiwitbehoefte. Het is daarom belangrijk dat het krachtvoer hoogwaardig eiwit bevat. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en hebben een hele belangrijke rol in de ontwikkeling van spieren, pezen en banden en het herstel hiervan.
  • Verder is het ook belangrijk dat het rantsoen voldoende vitamine E en selenium bevat. Vitamine E is een antioxidant en beschermt het voer niet alleen tegen ranzig worden maar helpt ook het paard om schadelijke vrije radicalen uit de cellen te verwijderen. Deze vrije radicalen zijn weliswaar altijd aanwezig maar hun aantal loopt op wanneer weefsels schade hebben opgelopen.

Om het paard wat meer afleiding te geven en wat langer bezig te houden kan het ruwvoer door middel van slowfeeders aangeboden worden. Deze zijn vaak eenvoudig en zelf te maken. De opname van het krachtvoer kan verlengd worden door een uitgebalanceerd ruwvoer zoals Opti-form door het krachtvoer te mengen. Dit zorgt voor extra kauwen en de paarden spenderen extra tijd aan het opnemen van hun krachtvoer. 

Opti-form

Ook het aanreiken  van speelgoed zoals bv een plastieken bal kan zorgen voor wat afleiding. Het is ook aan te raden dat hij een soortgenoot bij zich in de buurt heeft en dat hij niet, naar ervaring van het paard, alleen achter gelaten wordt in de stal.


Voor vrijblijvend voedingsadvies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title

Aan het laden
Aan het laden