Paard winter

Bereid de winter voor!

Het minst leuke seizoen voor paardenliefhebbers staat opnieuw voor de deur. We zijn misschien wel verlost van muggen, vliegen en andere vervelende insecten maar … we krijgen modder, regen, wind en kou in de plaats. Paarden kunnen minder buiten en hebben minder beweging maar ook het rantsoen verandert tijdens de herfst- en wintermaanden.

Daarom een waarschuwing! Het is belangrijk deze veranderingen geleidelijk aan door te voeren zodat het paard en ook het spijsverteringsstelsel van het paard zich kan aanpassen.

Wat met het ruwvoer?
Sportpaarden of paarden die tijdens het zomerseizoen maar enkele uren op het weiland komen, ondergaan niet zo’n grote verandering in het aanbod van ruwvoer. Buiten gras krijgen zij het hele jaar door hooi of voordroog. Het spijsverteringsstelsel van deze paarden ondervindt dus niet zo’n grote verandering tijdens de aanloop naar het winterseizoen. De hoeveelheid ruwvoer kan verhoogd worden maar dit is afhankelijk van de uren weidegang en dus de hoeveelheid aan gras dat het paard tot beschikking had.

Voor paarden (oude paarden, veulens maar ook recreatiepaarden en wedstrijdpaarden) die tijdens het zomerseizoen dag én nacht op de weide blijven, is het zeer belangrijk om de overgang naar de stal goed voor te bereiden.

We raden aan om de laatste weken weidegang zeker al wat ruwvoer (hooi of voordroog) in de weide aan te bieden aan het paard. Het gras bevat tijdens deze periode minder voedingsstoffen. Zo kunnen deze tekorten dus aangevuld kunnen worden met de extra ruwvoergift en kan het spijsvertegingsstelsel van het paard zich langzaamaan aanpassen aan het opnemen van hooi of voordroog. Deze overgangsperiode werkt zeker preventief tegen mogelijke kolieken. 

Er zijn natuurlijk ook voorzieningen waar paarden ook in het winterseizoen dag en nacht op de weide kunnen vertoeven. Zoals hierboven vermeldt, bevat het gras - ook al zou er een voldoende hoeveelheid aan gras zijn - tijdens de winter niet meer voldoende voedingsstoffen om aan de behoefte van het paard te voldoen. Ook hier dus weer voldoende extra aan ruwvoer voorzien.

Het eten van hooi of voordroog helpt het paard niet alleen aan alle nodige voedingsstoffen, het eten en verteren van ruwvoer helpt het paard ook om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens de koude periode. Het verteren van hooi en voordroog vraagt heel wat energie van het lichaam, wat op zich automatisch warmte genereert. Deze warmte is uiteraard meer dan welkom om tijdens deze koude dagen het lichaam van het paard op te warmen.

Geef dus zeker voldoende ruwvoer tijdens de vrieskou!

Van nature uit besteden paarden gemiddeld 15 uur per dag aan eten. Een portie ruwvoer zal ongeveer na een uur verorberd zijn. Deze hoeveelheid ruwvoer is dus duidelijk niet voldoende. De ideale situatie voor een paard is onbeperkt toegang tot ruwvoer. Het spijsverteringskanaal blijft actief en het paard gaat zich minder vlug vervelen in de stal. Dit ruwvoer kan best grof en stengelachtig zijn en laag geconcentreerd. Toch vrezen vele eigenaars dat hun paarden te dik gaan worden. Slowfeeders kunnen helpen om het paard langer bezig te houden met zijn ruwvoerhoeveelheid.

Geef alvast de ruwvoerhoeveelheid over minimaal 2 voederbeurten (’s morgens en ’s avonds) zodat de paarden ook ‘s avonds tot liefst ’s nachts bezig zijn met eten. Drie of meer voerbeurten strekken tot aanbeveling.

Wat met het krachtvoer?
De hoeveelheid krachtvoer moet in de allereerste plaats aangepast worden aan de hoeveelheid arbeid. Als de paarden tijdens de winter veel meer op stal staan omwille van het slechte weer en dan ook nog eens minder bereden worden, zal de hoeveelheid krachtvoer verminderd moeten worden of kan men zelfs tijdelijk een krachtvoer geven met een lager energieniveau. Vaak wordt dit laatste vergeten en creëren we “bommetjes” in de stal.

Anderzijds raden we ook niet aan om plots heel weinig of geen krachtvoer te geven. Enkel en alleen ruwvoer kan niet voldoen aan de minimale behoefte aan vitaminen en mineralen.

Ook ondervinden oudere paarden en paarden met gevoelige darmen vaak spijsverteringsproblemen en verliezen ze gewicht tijdens de overgangsperiode en in de winter. Gebruik aangepaste kracht- en ruwvoeders die deze paarden helpen om de moeilijke periode te overbruggen!

Wil u graag het rantsoen van uw paard laten nakijken? Vul dan dit formulier in

Hou je paard in beweging
Niet enkel het rantsoen maar vaak ook het bewegingsritme verandert tijdens winter. De weide is modderig en de buitenpiste nat… . Dagelijks enkele uurtjes beweging op een droge weide, paddock of een stapmolen is toch wel aan te raden. De beweging is niet alleen een ideale afleiding voor het paard maar stimuleert de spijsvertering. Opnieuw een preventief middel tegen koliek….

Tip
Controleer steeds goed de conditie van het paard. Let op voor een misleidend beeld door een dikke vacht of het dragen van dekens.

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title
Aan het laden
Aan het laden