Het nut van snorharen

KonijnOf zeggen we misschien beter “ voelsprieten” of “voelharen”?

De snorharen zijn een orientatiemiddel. Ze groeien aan de bovenlip, op de wangen en boven de ogen en worden zo lang als de breedte van het dier.

Wilde konijnen leven in groep in een ondergrondse gangen en voelen, dankzij hun snorharen, de juiste weg naar hun holletje. De haarzakjes van de snorharen worden steeds warm gehouden zodat ze steeds paraat zijn om ingezet te worden. Elk contact met een iets of iemand nemen ze op via kleine voelzenuwen. Zo vinden ze in een donkere pijp makkelijk hun route zonder ergens tegenaan te botsen. In bovengaande foto zien we heel goed hoe lang de snorharen al zijn bij dit konijntje van slechts 7 weken oud.

Snorharen komen vooral voor bij dieren die beperkt zijn in hun zicht zoals nachtdieren of schemerdieren. Konijnen zijn vooral schemerdieren en zijn dus het meest actief met zonsop- en ondergang. Snorharen zorgen dus voor voeling met de omgeving. Zo kunnen ze bij gevaar vluchten. 

Deze snorharen dus zeker nooit knippen!


Meer vragen over de huisvesting van een konijn? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.Chargement en cours
Chargement en cours