De voeding van je ezel(s)

Kracht- en groenvoer

Omdat krachtvoer een belangrijke voedingsbron is voor ezels, moet dit voer natuurlijk zoveel mogelijk essentiële voedingsstoff en bevatten die een ezel nodig heeft. Ze hebben ook meer structuurrijke materialen nodig zoals twijgjes, takken en houtige grassoorten. Net aan dit alles is extra aandacht geschonken bij het ontwikkelen van Ezel Exclusief.

Deze complete muesli is arm aan suiker en zetmeel en heeft een lage energetische waarde. Verder is deze gevarieerd, structuurrijk en rijk aan zaden en kruiden. Ook de mineralen en vitaminen zijn speciaal aangepast aan de noden van een ezel.

Groenvoer zoals wortels en appels is ideaal als aanvulling. Ook wilgen- en berkentakken zijn geschikt. Let wel: alles met mate.

Voorbeeld van een voerplan
Een goed voerplan is essentieel. Meerdere voederbeurten per dag zorgen niet alleen voor een betere vertering maar ook voor meer contact met jou, als verzorger.

Een ezel van ongeveer 200 kg heeft een rantsoen nodig van 3,5 tot 5,5 kg per dag.
‘s Ochtends 350 g muesli en een handje Opti-form
‘s Middags Dagelijkse portie groenvoer en hooi
‘s Avonds 250 g bietenpulp (opgelost in water) en stro

Image titleWaarom bietenpulp? Dit is vezelrijk en ook laag in suiker en zetmeel. Het bevat veel vezels waardoor het een positief eff ect heeft op de hoefkwaliteit en zo hoefproblemen kan voorkomen.

Ruwvoer

Om het natuurlijk gedrag van een ezel te stimuleren, kan je (ter aanvulling) ruwvoer toevoegen aan het dagelijks rantsoen. 

Kies voor Hippalgo Opti-form in plaats van gewoon hooi. Dit is een kwalitatief ruwvoer dat bestaat uit verschillende geselecteerde grassen zoals Timothy, planten en kruiden. Het is bovendien ook melassevrij en bevat probiotica.

Het is een aanrader bij slappe of slecht verteerde mest, bij gevoelige maag en darmen en bij moeite om op gewicht te komen/te blijven. Bovendien zorgt het ook voor meer en tragere kauwbewegingen en dus meer speekselproductie. Daarom is het een ideale aanvulling bij de muesli: Ezel Exclusief.

In de zomer heeft een ezel voldoende ruwvoer door het gras, deels aangevuld met stro en vezelrijk hooi. Echter in de winter is er minder gras beschikbaar en is het aangeraden om de hoeveelheid stro en vezelrijk hooi te verhogen.

Liksteen

Voorzie ook een liksteen in de stal. Deze houdt de calcium-fosfor balans in evenwicht. De belangrijkste functie van een liksteen is de zoutvoorziening. Verder zorgt het ook voor een aanvulling van mineralen, spoorelementen en vitaminen. Een tekort hieraan kan leiden tot nare gevolgen. Een vaak voorkomende probleem is een vitamine E en selenium tekort bij veulens door een tekort in het rantsoen van de merrie. Dit wordt de White Muscle Disease genoemd.

Vitamine E

Zoals eerder vermeld, zijn vitamine E en selenium belangrijk voor jonge ezels. Een tekort hieraan leidt tot een ziekte genaamd White Muscle Disease (of witte spierziekte). Dit wil zeggen dat de skelet- en hartspieren stilaan aftakelen.

Om dit te vermijden kan je Hippalgo E-plus toevoegen aan het dagelijks rantsoen. Dit is een supplement dat bestaat uit 100% natuurlijke vitamine E. Waarom de keuze voor natuurlijke vitamine E? Een natuurlijke vorm wordt beter door het lichaam opgenomen, aangezien het natuur eigen ingrediënten zijn. De kracht van de natuur is nog steeds vele malen groter dan wat kunstmatig gecreëerd wordt.

Image titleChargement en cours
Chargement en cours