Hittestress bij paarden

Tijdens de zomer is het nodig om even stil te staan bij eventuele hittestress. Het is belangrijk om dit onderwerp te bekijken vanuit het oogpunt van het paard en niet van de mens vermits paarden een totaal andere stofwisseling hebben. Zowel paarden op de weide, in de stal of sportpaarden tijdens training, transport of wedstrijd kunnen hiermee geconfronteerd worden. Het kan zich uiten in milde symptomen maar kan zelfs in sommige gevallen levensbedreigend zijn voor het paard. Iedere ruiter en groom is daarom best op de hoogte van de verschijnselen en maatregelen die zowel preventief als curatief genomen worden.

Thermoneutrale zone & hittestress
De thermoneutrale zone is de zone tussen twee bepaalde omgevingstemperaturen waar de lichaamstemperatuur behouden blijft zonder dat er extra inspanningen nodig zijn. Deze zone is voor het paard tussen +5°C en + 20°C à + 25°C. Wanneer er lagere of hogere omgevingstemperaturen zijn, reageert het lichaam van het paard hierop. Bij een hogere omgevingstemperatuur wordt het voor het paard moeilijk om de warmte, die door zijn lichaam geproduceerd wordt, af te geven aan de omgeving. Er wordt dan van hittestress gesproken. De relatieve luchtvochtigheid speelt hier ook een rol. Het paard probeert de overtollige warmte kwijt te geraken via zweten, straling en verdamping. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid hoe moeilijker het zweet verdampt. Door hittestress kan de lichaamstemperatuur van het paard stijgen. 

Temperatuurregeling van een paard(Deprez, P., Vlaams paardenloket, Voeding & temperatuurregeling bij het paard)

De normale, rectaal genomen, lichaamstemperatuur van het paard bevindt zich tussen 37 °C en 38°C. Wanneer deze 40 °C bedraagt spreekt men van een levensbedreigende situatie. Bij meer dan 42°C zal zuurstofgebrek ontstaan en treedt er schade op aan lever, hart, nieren en hersenen en zal het paard sterven. Eens een paard oververhit is geraakt, zal het gevoeliger worden voor hittestress. Een paard is veel gevoeliger dan een mens voor oververhitting daarom is het van belang om steeds vanuit het gezichtspunt van het paard te kijken.

Symptomen

De verschijnselen die bij hittestress kunnen voorkomen zijn: een gedaalde voederopname, verminderde prestatie, verminderde bewegingsactiviteit en stijve gangen, verhoogde hartslag, hijgen, zwaar buikademhalingen, longoedeem, ataxie, diarree of koliek en gedragsverandering. Om hittestress vast te stellen, neemt men best onmiddellijk de rectaaltemperatuur van het paard. Via de huidplooitest wordt de elasticiteit van de hals gemeten en dit geeft een indicatie over al of niet uitdroging van het paard. Dit kan eenvoudig worden uitgevoerd door een huidplooi in de hals tussen duim en wijsvinger te nemen en die vervolgens weer los te laten. Wanneer er geen sprake is van uitdroging is de plooi na 3 à 4 seconden weer vlak.

Hittestress bij paardenDringende maatregelen
Wanneer een paard symptomen van hittestress vertoont, ga dan direct over tot het afspuiten van vooral nek, borst, schouders, rug en benen met koel water gedurende 5 à 10 minuten. Het is ook belangrijk om hierna het water met een rubber trekkertje of een zweetmes van het paard te halen. Geen natte lakens op het paard leggen want hierdoor kan het lichaam van het paard zijn warmte niet meer afgeven. Ideaal zou zijn om het paard voor een ventilator te plaatsen gedurende vijf minuten en daarna de koelingscyclus opnieuw herhalen. Deze cyclus kan afgewisseld worden door een paar minuten te stappen. Het is van belang om steeds de rectaaltemperatuur te meten en zeker een dierenarts te raadplegen.

Wanneer er geen water voorhanden is of om het afkoelend effect te verlengen kan Vividerm Cooling Lotion gebruikt worden. Cooling Lotion is op basis van etherische oliën en menthol. Het bevordert de afkoeling van spieren, pezen en gewrichten voor een snelle recuperatie na inspanning maar kan bij extreme temperaturen ook over het hele lichaam gebruikt worden.

Voor vrijblijvend (voedings)advies op maat van uw paard, kan u steeds terecht bij onze voedingsadviesservice

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor paarden? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief of volg ons op: Image title

Aan het laden
Aan het laden