Welke kleur kan de eierschaal van een kip hebben

Naast het houden van raskippen, die allemaal hun eigenschappen en schoonheid hebben, kan men ook kiezen om verbasterde pluimveestammen te kweken waarvan elk soort dan  eitjes met een andere kleur van eischaal kan produceren.

Ga er niet van uit dat een hen de ene dag een bruin ei legt en de dag nadien een wit ei. Dat is onmogelijk. Zodra de hen haar eerste ei heeft gelegd, weet men welke kleur de eieren voor de rest van haar leven zullen hebben. Vermits kleuren bestaan uit pigmenten, moet de kip een aanvoer van pigmentstoffen krijgen. Meestal haalt ze die uit haar voeding.
Image title
Zo is geweten dat bepaalde maïssoorten ervoor zorgen dat de dooiers een meer oranje tot rode kleur krijgen. Ook wortelen, die caroteen bevatten, zorgen voor dieper oranje gekleurde dooiers.

Een aandachtige kippenhouder die een legras houdt met gele poten zal merken dat de poten van jonge hennen een hele mooie diepe en warme gele kleur hebben. Tijdens de legcyclus gaat de hen nochtans lichtjes van beenkleur veranderen (de warme gele pootkleur wordt geleidelijk aan valer en bleker) en op het eind van het legseizoen  is er van de gele kleur nog erg weinig te zien.

Wat gebeurde er en hoe komt dat?
Wel, om de schalen van de gelegde eieren steeds een constante kleur te laten behouden, onttrekt de hen pigmenten uit haar poten die daardoor bleker worden. Tijdens de rui en de rustperiode van de dieren, dit is in de herfst en de winter, herstelt de pootkleur zich geleidelijk aan omdat er in die periode niet gelegd wordt. De  reserve aan pigment wordt weer aangevuld. Een hen van een geelpotig ras die op het eind van het legseizoen nog intens gele poten heeft, verraadt dat ze een slechte legster is of was.

Het trucje om naar de oorlelletjes van het dier te kijken om te weten welke kleur haar ei heeft, is algemeen bekend. Dieren met witte oortjes leggen in regel witte eieren terwijl hun soortgenoten met rode oortjes meestal bruine eitjes produceren.  Zo weet men dus zelfs door enkel de haan van een ras te zien welke kleur het ei van zijn partner van hetzelfde ras, zal leggen. Naast de gebruikelijke kleuren (bruin en wit) zijn er ook rassen die groene eitjes leggen. In dit geval spreken we over de Araucana’s.

In tegenstelling tot bij de vogels, die heel veel vormen en kleuren van eieren kunnen hebben, is het kleurengamma van eischalen beperkt bij de kippen.

Door verschillende rassen te kruisen kan de kleur van de eischaal variëren. Het volstaat om bijvoorbeeld dieren die groene eieren leggen te paren aan dieren die bruine eieren leggen om een nieuwe kleurvariant te ontwikkelen. Twee uitersten zijn zeker de Brakel (oudste Belgisch legras) en de Marans (Frans ras). Marans legt diep donkerbruine fondant kleurige eieren terwijl Brakels het bij krijtwitte exemplaren houden. Buiten enkele rassen die soms spikkels op hun schaal hebben (Welsummer, Nederlands ras ) komen vlekken of meerdere kleuren op één schaal nooit voor bij kippeneieren. Doelgericht kruisen kan u roze eieren opleveren.

Een ras dat tegenwoordig echt gezocht wordt, is de “cream legbar“. Zij leggen eitjes die ook mooi gekleurde schalen hebben al naargelang ze ingekruist werden met verschillende rassen.
Op zich is de cream legbar een gewone kip die gemanipuleerd werd om eieren van speciale kleuren te leggen.

Blijft u graag op de hoogte van al onze tips en adviezen voor kippen? Schrijf u onderaan deze pagina in op de nieuwsbrief.


Laden
Laden