Wat heeft je kuiken nodig?

Na ongeveer 3 weken broeden, zijn de kuikens klaar om uit het ei te komen. Na 24 uur tot 36 uur na uitkomst heeft het kuiken voer nodig. Tot dan kan het verder met de voedingsstoffen dat het meegekregen heeft vanuit het ei. Het voer dat aangeboden wordt moet een speciaal kuikenvoer zijn met een aangepast eiwit- en mineralengehalte zoals Growki Start. Dit voer hebben ze een 6-tal weken nodig. Het kan verrijkt worden met een graanmengeling om het scharrelgedrag al zo vroeg mogelijk te bevorderen. Van belang is dat het om een mengeling gaat met een fijne structuur zoals Kuikengraan nr 1.



Voor kuikens bestaan aangepaste voerbakken, een kuikenvoerbak. Zo heeft elk kuiken zijn eigen plaats om rustig te kunnen eten. Hygiëne is hierbij belangrijk. Voorzie niet te veel voer en maak regelmatig zuiver.

Kuikens hebben niet enkel voer nodig maar ook water. De watervoorziening moet gepast zijn voor kuikens. Een bajonetdrinker voor volwassen kippen kan te hoog zijn. Gebruik je geen aangepaste drinktoren maar een bakje, moet je opletten dat het bakje niet te vol is. Kuikens kunnen er in springen en bij een vol bakje verdrinken.

Zorg ervoor dat het hok niet vochtig en kil is door een goede bodembedekker te gebruiken. Dit voorkomt heel wat ongemak en ziektes. Een voorbeeld van een goede bodembedekker is Aubichick. Dit is afkomstig uit de binnenzijde van de hennepstengel waardoor het geen scherpe punten bevat en zacht is van structuur. Het absorbeert uitstekend: 12 keer meer vocht dan stro en 4 keer meer dan houtkrullen. Daarnaast houdt het geuren vast en is het absoluut niet stoffig.

Ook een warmtelamp is van belang zodat de kuikens geen kou hebben wanneer de kip er even niet is.

Chargement en cours
Chargement en cours