Medisch


Vaccinaties

Er zijn een drietal dodelijke virussen waar konijnen (half)jaarlijks een vaccin voor moeten krijgen; myxomatose, RHD 1 en RHD 2. Deze virussen worden voornamelijk verspreid door stekende insecten maar ook via gras, vlooien of contact met andere dieren. Er is helaas geen medicatie tegen deze ziekten dus vaccineren is zeker belangrijk om besmetting te voorkomen! Ook konijnen die enkel binnen verblijven, kunnen besmet raken.

Wanneer vaccineren? Eerste keer op +/- 10 weken en daarna (half)jaarlijks herhalen.

Tanden

Tandproblemen duiken vaak op door foute voeding; te weinig hooi, teveel suiker, ... . Kies dus kwalitatieve korrels of muesli en stel steeds voldoende hooi ter beschikking.

Nagels

Laat de nageltjes één keer per jaar knippen bij de dierenarts, bijvoorbeeld samen met de inentingen. Er zijn ook speciale schaartjes verkrijgbaar om dit zelf te doen. Wees voorzichtig zodat je niet teveel afknipt en zo de bloedvaten in de nagel raakt.

Nagels knippen konijnVacht

Borstel je konijn(en) af en toe, vooral tijdens de verharing. De frequentie is afhankelijk van het vachttype want langharige konijnen dienen 1 à 2 keer per week geborsteld te worden.
Image title

Meer vragen over dit onderwerp? Of andere vragen? Klik hier en ontdek de contactgegevens van Wim, onze konijnenexpert.



Loading
Loading